30.01.2023

Nieuwste generatie ovens

Moderne ovens zijn niet meer weg te denken uit de keuken. Nieuwe generatie ovens voorzien van slimme baktechnieken en moderne, slimme technologieën.

Artikel Delen

Vriend en helper in de keuken

Stoven, garen, bakken of stomen in de oven: dat is het nieuwe koken. En dankzij nieuwe, moderne en innovatieve technologieën is het kinderspel. Op de traditionele manier, met de magnetron of met stoom: succes is altijd verzekerd. In deze blog lees je alles over de nieuwste generatie ovens, welke voordelen ze bieden en welke technieken jouw (kokende) leven makkelijker maken. Lees snel verder!

Nieuwe woonconcepten

Van kinderliedje tot sprookje en prentenboek: ovens zijn sinds jaar en dag een terugkerend thema. In volksverhalen speelt de oven vaak een belangrijke rol. Denk maar aan de heks in ‘Hans en Grietje’, waar ze uiteindelijk zelf in belandt. Of aan de broodjes van ‘Vrouw Holle’, die heel hard roepen om de verlossing. Gelukkig zijn tegenwoordige kinderboeken een stuk minder griezelig, zoals ‘Kasper de bakker’ van de Zweedse schrijver Lars Klinting. Daarin leren kinderen van bever Kasper hoe je de lekkerste taarten bakt.

“EEN MODERNE OVEN BESCHIKT OVER SENSORTECHNOLOGIE EN REGELT AUTOMATISCH DE TEMPERATUUR VOOR HET GEWENSTE RESULTAAT.”

Eenmaal in de oven valt er, in tegenstelling tot ‘gewoon koken’, weinig meer aan een gerecht te doen. Geen wonder dus dat onze fascinatie voor ovens al vroeg in de kindertijd ontstond en tot ver in de volwassenheid voortduurt. De vele opties die moderne ovens bieden, van sous-vide koken tot zelfreinigende programma’s, dragen daar allemaal aan bij.

 

Slimme sensoren

Veel ovens maken tegenwoordig gebruik van kunstmatige intelligentie. Met behulp van sensoren en de beschikbare gegevens van voorgeprogrammeerde bak- en braadprocessen spelen ze in op het gerecht in de oven. Zo laten ze ons niet alleen weten dat een gerecht klaar is, maar ook wanneer het klaar is. Zo kun je gemakkelijk inschatten wanneer je met de andere bijgerechten moet beginnen.

Het mooie van ovens met sensortechnologie is dat ze altijd blijven bijleren. Dat gaat door middel van software-updates, maar ook door het gebruik ervan tijdens het maken van stoofvlees, koekjes of bijvoorbeeld groenteschotels. Door voortdurend het vochtgehalte in de ovenruimte te meten, regelt de innovatieve sensortechnologie automatisch de temperatuur en de ovenstand (boven- of onderwarmte of convectie). Ook zijn braadthermometers uitgerust met sensoren, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende ingrediënten en ze zijn zelfs geschikt voor gebruik in combimagnetrons.

Optimaal bedieningsgemak

Moderne ovens maken het makkelijker dan ooit om brood, taart of quiche te bakken, om gezonde vis of heerlijke braadstukken met een knapperig korstje te stoven. Dat kan nu zelfs tegelijkertijd dankzij de krachtige ventilatoren of de flexibel in te delen ovenruimte, waardoor je gerechten geen vreemde smaken of geuren opnemen.

Halve ovendeurtjes nemen minder ruimte in wanneer je ze opent, waardoor het gebruik ervan eenvoudig is. Bovendien zitten ovendeuren nog minder in de weg wanneer je ze volledig onder de oven kunt schuiven.


Maar daar houdt het niet op, want ook de bediening wordt steeds eenvoudiger dankzij TFT-kleurendisplays met hoge resolutie en (gedeeltelijke) touchbediening. Daarop kun je de huidige instellingen in een oogopslag aflezen en je oven snel en nauwkeurig instellen.

“KLEURRIJKE TOUCHSCREENS MAKEN MODERNE SENORTECHNOLOGIE MAKKELIJK IN HET GEBRUIK.”

Stoom- en sous-videfunctie

Veel ovens bieden niet alleen de gebruikelijke ovenstanden (zoals boven- en onderwarmte, convectie, hetelucht en grill), maar zijn ook geschikt voor stoomkoken. Sommige ovens kennen naast stomen ook een combinatiestand, waarmee je kunt stoombakken en zorgt voor een krokante korst om je gerechten. Handig is de flexibele ovenruimte, waardoor je tegelijkertijd kunt bakken en stomen.

Stomen is eengelijkmatige en gezonde manier van voedsel bereiden. Datzelfde geldt ook voor sous-vide koken, een techniek waarbij vacuümverpakte groenten, vlees, vis of fruit worden gegaard in heet water van 60 – 90 graden.

“SOUS-VIDE IS EEN EXTRA FUNCTIE IN JE STOOMOVEN VOOR EEN GELIJKMATIGE EN GEZONDE BEREIDING VAN KWETSBARE INGREDIËNTEN.”

Makkelijk schoon te houden

Het schoonmaken van een oven is niemands lievelingsklus. Gelukkig zijn er veel nieuwe schoonmaakfuncties die het schoonmaken (en houden) van je oven gemakkelijker maken.

Zo laat pyrolyse de voedselresten bij hoge temperaturen verbranden tot as, die je vervolgens gemakkelijk opzuigt of uit de oven schuift. Andere ovens werken met een speciale coating (katalyse) die ervoor zorgt dat voedsel niet of minder makkelijk aan de ovenwanden blijft kleven. En bij stoomovens kun je de stoomfunctie gebruiken om de oven te reinigen (hydrolyse). Soms kun je zelfs kiezen voor een nog krachtigere reiniging door een mengsel van schoonmaakazijn en water te gebruiken. Dit verzacht het aanbaksel en maakt het eenvoudiger te verwijderen.

Functies en accessoires

Als je weet wat je oven allemaal kan, dan gebruik je hem efficiënter. Zo hebben veel moderne ovens een snelverwarmingsfunctie, waarmee je tijd en energie bespaart. Voor meer veiligheid en een betere ergonomie zorgen telescopische elementen ervoor dat je de bakplaat volledig kunt uittrekken. Helemaal hot zijn de gebakken stenen van gecoat keramiek, waarmee broden of pizza’s een prachtige, knapperige korst krijgen.

Of je de oven nou op de traditionele manier gebruikt voor bakken en braden of juist geniet van het nieuwste scala aan (digitale) mogelijkheden: hightech, slimme functies als appbediening van je oven zorgt voor nóg meer kookplezier en -gemak.

Ergonomie

Ergonomie is erg belangrijk in de keuken, zeker bij een oven. Het werkt een stuk prettiger (en veiliger) als deze zich op ooghoogte bevindt, zodat je niet te diep hoeft te bukken en altijd zicht hebt op je gerecht. Met name in kleine keukens wordt vaak aangeraden de oven op ooghoogte te plaatsen, wat betekent dat de oven zich op gelijke hoogte bevindt met jouw elleboog. Zo blijf je verantwoord koken.

Ervaar de nieuwste generatie ovens

Niets is leuker dan de nieuwste generatie ovens zelf te zien. Kom langs bij een van onze REDDY-showrooms om de nieuwste technieken te ervaren. En als je (technische) vragen hebt, dan staan we natuurlijk voor je klaar.

GRATIS KEUKENGIDS

Nieuwe ideeën op doen vanaf de bank? Vraag dan ons gratis REDDY-keukentijdschrift aan en blader langs de mooiste keukens voor hele scherpe, nettoprijzen.
 

Raadgever aanvragen