Het is bijna zo ver: de eerste kerst in jouw nieuwe keuken! Urenlang tafelen met vrienden en familie, terwijl jullie samen genieten van de lekkerste gerechten. Hoe gezellig het ook klinkt, de kerstperiode kan voor sommigen keukenstress veroorzaken. Het zweet breekt velen al uit bij het idee dat ze een menu moeten samenstellen voor veel mensen, boodschappen moeten doen, tussendoor nog gezellig willen zijn en… pfoe, je raakt er bijna zelf gestrest van.
Daarom hebben we een aantal tips op papier gezet, waarmee jij ervoor zorgt dat de voorbereiding van het kerstdiner vlekkeloos verloopt. Geen gehaast en geen stress, maar een ontspannen manier van voorbereiden én koken. Zo genieten niet alleen je gasten van al het lekkers, maar kun jij dat ook.
Sommigen denken er tijdens de zomermaanden al over na, anderen wachten tot de dagen korter worden: het kerstmenu. Ga je voor een klassieker, zoals kalkoen uit de oven? Of spring je uit de band en laat je je creatieve, culinaire geest de vrije loop?
Aan welke gerechten je ook denkt, er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden tijdens het samenstellen van het perfecte kerstmenu:
Je kunt ook met je gasten afspreken dat iedereen een gang voorbereidt. Dit scheelt niet alleen werk, het blijft op deze manier ook een verrassing wat voor lekkers er wordt voorgeschoteld.
Het doen van de boodschappen voor kerst kan veel tijd kosten, zeker zonder goede voorbereiding. Het is druk in de supermarkt, iedereen krioelt door elkaar en je rent vaak van de ene kant van de supermarkt naar de andere. Allemaal ingrediënten om (essentiële) boodschappen te vergeten…
Een van de belangrijkste tips om het overzicht te behouden bij het boodschappen doen, is door deze te laten bestellen. Maak vooraf een lijstje van de ingrediënten die je nodig hebt, vink ze aan op de website van de supermarkt en kies je bezorgmoment. Zo weet je zeker dat je alles op tijd in huis hebt, zonder dat producten over de datum zijn of zijn uitverkocht. Hetzelfde geldt voor vis en vlees. Door dit vooraf te reserveren bij de slager of visboer, grijp je niet mis en haal je je bestelling eenvoudig een paar dagen voor kerst op.
Haal lang houdbare producten (zoals afbakbroodjes, suiker, bouillon, nootjes, bier en wijn) ruim voor kerst al in huis. Deze kunnen gemakkelijk in de kast blijven liggen zonder te bederven.
Nu je alles in huis hebt, kun je langzaamaan beginnen met het maken van de gerechten. Rustig aan: veel dingen kun je al van tevoren klaarmaken, zodat je op de dag zelf meer tijd met je gasten kunt spenderen.
Veel voorgerechten lenen zich prima om een of twee dagen in de koelkast te bewaren. Daarna hoef je enkel de folie te verwijderen en het mooi te verdelen over de borden. Hetzelfde geldt voor desserts zoals ijs of cake: maak ze van tevoren klaar en bewaar ze in de vriezer.
Maar ook vers gemaakte sauzen kunnen goed in de koelkast bewaard worden, zodat je ze op de dag zelf alleen nog maar hoeft op te warmen. En wist je dat grote stukken vlees, bijvoorbeeld kalkoen, ook vooraf voor een groot deel al voorbereidt kunnen worden? Door het minimaal 12 uur van tevoren te pekelen, voorkom je dat het vlees uitdroogt en hoeft het daarna alleen nog maar de oven in.
De boodschappen zijn in huis, veel snijwerk is al gedaan en de marinade trekt lekker in het vlees. Nu je veel zaken al hebt voorbereid, kun je dag van het kerstdiner op je gemak de puntjes op de i zetten.
Wij wensen iedereen hele fijne dagen en geniet van het lekkers uit je nieuwe keuken!
Wandel tussen de mooiste keukens in kerstsfeer en laat je inspireren.
Vind een showroom bij jou in de buurt.
Vraag voor meer trends, gerechten en inspiratie ons gratis REDDY-keukentijdschrift aan en blader langs de mooiste keukens voor hele scherpe, nettoprijzen. Zo doe je meteen inspiratie op voor je nieuwe keuken.
Aanvragen