01.03.2023

Een kindvriendelijke keuken

Een kindvriendelijke keuken maakt de keuken veilig voor je kinderen. Wij geven tips hoe je jouw keuken kids-proof maakt en ongelukken voorkomt.

Artikel Delen

Zo maak je je keuken kidsproof

De plek waar de meeste ongelukken met kinderen (kunnen) gebeuren in huis, is toch wel de keuken. Denk aan hete pannen, scherpe messen, gevaarlijke schoonmaakmiddelen: allemaal dingen waaraan kinderen zich lelijk kunnen bezeren -of erger. Een creëren van een kindvriendelijke keuken is dan ook ontzettend belangrijk en gelukkig is dit ook vrij eenvoudig te realiseren.

Want hoe vanzelfsprekend het ook klinkt om scherpe of gevaarlijke objecten goed op te bergen, er gebeuren helaas nog steeds ongelukken die voorkomen hadden kunnen worden. Met een kids-proof keuken voorkom je deze gevaren en maak je van een keuken een plek waar kinderen leren koken. Wij geven je in deze blog een aantal tips waarmee je in een handomdraai je keuken een veilige plek in huis maakt.

Softclose deuren en lades

Helaas is het voor velen herkenbaar: vingers tussen de lades of keukenkasten. Met een softclose-sluiting voor keukenladen en -deuren is dit verleden tijd en wordt je keuken in een klap een stuk kindvriendelijker. Je kunt er zelfs voor kiezen de deuren en lades extra te beveiligen met bijvoorbeeld een magneetsluiting of speciaal beslag. Grote voordeel hiervan is dat het niet in het zicht zit en helpt om ongelukken te voorkomen.

Koken op een inductieplaat

Een van de meest kindvriendelijke apparaten in een keuken, is de inductieplaat. Er is, in tegenstelling tot bij gas, geen vuur aanwezig en het is dan ook onmogelijk voor kinderen hun handen te branden. Een ander voordeel van koken op inductie is de plaat zelf aangeeft of bepaalde kookzones nog heet zijn (dit zie je door de aangegeven ‘H’ op de plaat).

“EEN ANDER VOORDEEL VAN KOKEN OP INDUCTIE IS DE PLAAT ZELF AANGEEFT OF BEPAALDE KOOKZONES NOG HEET ZIJN.”

Nog een voordeel: de automatische uitschakeling van de inductieplaat. Wanneer je klaar bent met koken, maar vergeet de plaat uit zetten, schakelt deze zichzelf uit zo gauw er geen pan meer op staat. Zo koelt de kookplaat meteen af en bestaat er geen gevaar meer voor jezelf en je kroos.

Ga de hoogte in

Heb je hoge kasten in de keuken? Dan berg je eenvoudig (gevaarlijke) schoonmaakmiddelen of spullen op. Dit geldt ook voor wandplanken: deze zijn onbereikbaar voor kleine kinderen, waardoor je hier zonder gevaar spullen op kunt zetten. Tip: de geadviseerde hoogte hiervoor is tussen de 100 – 140 centimeter, zodat alles voor jezelf makkelijk te pakken is.

Een ander pijnpunt voor kinderen zijn de combimagnetron en oven. Plaats deze op ooghoogte van jezelf, zodat de kinderen hun handen er niet aan kunnen branden. Is dit niet mogelijk in jouw keuken? Laat je dan adviseren over apparatuur met dubbel glas dat niet heet wordt of over speciale kindersloten voor magnetrons en ovens.

Haal het kind in je naar boven

Dit is misschien een vreemde tip, maar het werkt echt om uit te zoeken hoe kindvriendelijk je keuken eigenlijk is. Oftewel, ga op de knieën en struin door de keuken. Zo kijk je door de ogen van je kind(eren) en zie je precies wat zij zien als ze door de keuken lopen. Zie je open stopcontacten? Dek ze af met een kinderbeveiliging. Scherpe hoekpunten? Pak ze meteen aan. Uitgestoken handgrepen met scherpe randen? Plak ze af.

Betrek de kinderen bij het koken

Een van de beste manieren om je kinderen kennis te laten maken met de keuken en ze deze te leren kennen, is door ze bij het koken te betrekken. Schuif ze aan bij het aanrecht en laat ze helpen met het afwegen van ingrediënten, snijden van producten of roeren in de saus. Zo kun je ze niet alleen in de gaten houden, ze leren ook daadwerkelijk wat er gebeurt in de keuken en welke (mogelijke) gevaren er zijn.

Mocht jouw keuken zich er nou niet voor lenen om samen met je kinderen te koken, dan kun je je kinderen tóch het gevoel geven dat ze je helpen door een bepaalde plek in te richten met ongevaarlijke spullen óf een speelgoedkeukentje neer te zetten. Zet hier bijvoorbeeld speelgoedpannen, plastic borden en bestek of speelingrediënten neer, waarmee geen ongelukken gebeuren, maar de kleintjes je toch kunnen helpen met koken.

Overige tips

Naast alle beschreven tips, zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om je keuken kindvriendelijk in te richten. Denk aan:

  • Pangrepen die niet uitsteken over het aanrecht;
  • Een kokend waterkraan met ingebouwde kinderbeveiliging;
  • Kindermessen, waarmee ze wel kunnen snijden, maar zichzelf niet kunnen bezeren;
  • Greeploze kasten en deuren, zodat ze zich niet stoten aan de handgrepen.

Wil je meer weten over het kindvriendelijk inrichten van je keuken? Of hoe je je kinderen het beste mee kunt nemen in je keukenontwerp? Kom dan langs in eens van onze showroom. Wij laten je graag zien hoe je je keuken niet alleen stijlvol inricht, maar ook hoe je deze zo kids-proof mogelijk maakt.

GRATIS KEUKENGIDS

Nieuwe ideeën op doen vanaf de bank? Vraag dan ons gratis REDDY-keukentijdschrift aan en blader langs de mooiste keukens voor hele scherpe, nettoprijzen.
 

Raadgever aanvragen