24.03.2021

Hoe richt je een kleine keuken slim in?

Krijg door praktische en slimme (opberg)oplossingen veel meer ruimte in je kleine keuken. Wij geven je tips hoe je je kleine keuken slim inricht.

Artikel Delen

Zo richt je een kleine keuken slim in!

Iedereen droomt van een ruime keuken, maar wist je dat je met een kleine keuken ook heel veel mogelijkheden hebt? Want ondanks een bescheiden maat, tover je je kleinere keuken om tot een gezellige plek om te koken, eten en te genieten van elkaar. En maak je over de uitstraling maar geen zorgen, want ook keukens van een kleiner formaat kunnen er geweldig uitzien.

Er zijn verschillende opties om een kleine keuken stijlvol en functioneel in te delen. In deze blog laten we je zien hoe je jouw keukenoppervlak slim benut en je met kleine details grote verschillen teweegbrengt. Lees snel verder voor handige tips en leuke ideeën en laat je inspireren om het perfecte resultaat te krijgen voor jouw keuken.

Slimme opbergruimte

Het sleutelwoord voor een kleine keuken is opbergruimte. Door de ruimte in je keuken praktisch en slim te benutten, krijg je veel meer ruimte en oogt je keuken rustiger en ruimtelijker. Denk maar eens aan grote onderkasten. In de REDDY-showrooms wordt hier veel gebruik van gemaakt en niet voor niets, want je creëert er ruim tien procent meer ruimte mee. Bovendien is het prijsverschil met kleinere kasten minimaal, waardoor dit een perfecte eerste stap is.

Maar verdiep je ook eens in (extra lange) hangkasten. Veel plafondhoogtes zijn tegenwoordig minimaal 2,50 meter waardoor je maximaal kunt profiteren van opbergruimte. Ook hiervoor geldt dat de aankoopprijs minimaal verschilt met kleinere opties, dus over je budget hoef je je geen zorgen te maken.

Breed werkblad

Of je nu houdt van uitgebreid koken of juist meer van de snelle maaltijd bent: een groot werkblad is altijd aan te raden. Probeer tussen de kookplaat en de gootsteen minimaal 80 centimeter over te houden en als het even kan zelfs 1,20 meter. Zo heb je genoeg werkruimte om vlees of groenten te snijden, maar kun je ook een koffiezetapparaat of waterkoker kwijt. En heb je een iets ruimer budget, kies dan voor een werkblad met een diepte van 65 centimeter (i.p.v. de standaard 60 centimeter). Het klinkt niet veel, maar die kleine vijf centimeters maken wel degelijk een groot verschil.

Ready met REDDY

Tip: Even snel extra ruimte op je werkblad nodig? Dek dan je kookplaat af met een grote snijplank of een zelfgemaakt houten oppervlak. Hiermee creëer je eenvoudig extra ruimte om te snijden en wanneer je gaat koken berg je ‘m ook weer gemakkelijk op.

Hangende afzuigkap

Voor veel mensen is de afzuigkap een doorn in het oog en vaak wordt er dan ook gekozen voor een vlakscherm afzuigkap. Toch is dit niet altijd aan te raden, zeker niet bij een kleine keuken. Het lijkt misschien logisch doordat je op die manier geen schouw hebt, maar door juist een loshangende afzuigkap te gebruiken krijgt je keuken (optisch) een veel ruimtelijker effect. Helemaal wanneer je deze op een vrije plek in je keuken hangt. Zorg er echter wel voor dat je geen kasten tegen de schouwkap hangt, want dat neemt de ruimtelijke uitstraling meteen weer weg.

ONLINE KEUKENPLANNER

Weet je de afmetingen van jouw keukenoppervlak en heb je al een idee over hoe je keuken eruit moet komen te zien? Visualiseer deze dan meteen via onze Online Keukenplanner. Zo zie je na een paar muisklikken meteen hoe jouw droomkeuken eruitziet in het echt!
 

Zelf ontwerpen

Denk verticaal

Heb je na het plaatsen van grote kasten nog steeds behoefte aan extra opbergruimte voor je keukenaccessoires? Denk dan eens verticaal en maak gebruik van een wandrek of wandplanken Het voordeel is dat je deze helemaal zelf kunt indelen en dus ook volledig kunt afstemmen op jouw keukenstijl. Zo hang je gemakkelijk je ovenhandschoenen eraan op, zodat ze altijd binnen handbereik zijn, maar kun je ook snel je favoriete kruidenpotje pakken. Of maak gebruik van een keukentrolley waarin je extra voorraad kwijt kunt. Superhandig, want deze rol je zo naar je toe als het nodig is.

Denk er overigens wel aan dat je een wandrek, wandplanken of een keukentrolley niet te dicht bij je kookoppervlak zet, want anders worden je spullen plakkerig en vies van de etensdampen en -spetters.

Opgeruimd staat netjes

Het klinkt als een open deur, maar hoe opgeruimder je keuken, hoe ruimtelijker deze oogt. Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan, maar zet alleen keukenspullen in het zicht die je ook daadwerkelijk veel gebruikt. De overige spullen kunnen dan opgeborgen worden in de kasten, zodat je altijd een nette enopgeruimde keuken hebt en een veel ruimtelijker gevoel creëert.

Ready met REDDY

Tip: Op Pinterest zijn talloze keukenhacks te vinden waarmee je extra ruimte wint. En vergeet ons niet te volgen, want we delen regelmatig slimme en inspirerende keukenideeë.

Deskundig advies

Een goede voorbereiding is erg belangrijk wanneer je een kleine keuken wilt vormgeven. Bovendien is het inrichten erg persoonlijk, dus begin met het in kaart brengen van je wensen en eisen. Wil je bijvoorbeeld een kookeiland, maar weet je niet of er voldoende ruimte voor is? Of juist een rechte keuken met een bar? Vraag om deskundig advies en laat je inspireren door de professionals van REDDY. Zij zijn gespecialiseerd in dit soort vragen en kunnen je adviseren over de materialen, afmetingen en indelingen. Bovendien weet je direct wat jouw nieuwe keuken kost zonder onnodig onderhandelen, want bij REDDY ben je verzekerd van Duitse kwaliteit voor een scherpe nettoprijs.

Kom dus snel langs bij een REDDY-showroom bij jou in de buurt om je zintuigen te prikkelen of maak direct een afspraak.

GRATIS KEUKENGIDS

Nieuwe ideeën op doen vanaf de bank? Vraag dan ons gratis REDDY-keukentijdschrift aan en blader langs de mooiste keukens voor hele scherpe, nettoprijzen.
 

Raadgever aanvragen