01.07.2024

Keukenrevolutie van functionele ruimte naar sociale hub

Door nieuwe ontwerpen en technologieën, is de keuken veranderd van functionele, afgesloten ruimte tot sociale, centrale leefruimte. Lees onze blog.

Artikel Delen

Keukenrevolutie

Van functionele ruimte naar sociale hub

De afgelopen jaren hebben keukens een ware revolutie doorgemaakt. Wat ooit, als aparte ruimte in huis, uitsluitend bedoeld was om te koken, is inmiddels geëvolueerd tot een centraal onderdeel van ons dagelijkse leven en sociale interactie. Een veranderingen die niet alleen zichtbaar is in moderne woningen, maar ook in de manier waarop wij allemaal tijd doorbrengen in huis en de ruimte indelen.

In deze blog lees je alles over het ontstaan van de leefkeuken (woonkeuken) en wat dit betekent voor de moderne keuken. Waarom is deze zo populair? Hoe kun je dit zelf realiseren? Want een open keuken is leuk, maar de achterliggende historie is zo mogelijk nóg leuker en interessanter.

Historische ontwikkeling

In de vroegere 20e eeuw was de keuken vaak een afgesloten ruimte, gescheiden van de eet- en woonkamer. Dit ontwerp weerspiegelde de opvattingen van die tijd over huishoudelijke taken, welke vaak als functioneel werden beschouwd en door (huis)vrouwen of huishoudpersoneel werden uitgevoerd. Eigenlijk was de keuken een plaats waar het ‘vuile, noodzakelijke werk’ werd verricht en werd deze plek zelden gezien als plaats voor verhalen, ontspanning of gezellig samenzijn.

“Eigenlijk was de keuken een plaats waar het ‘vuile, noodzakelijke’ werd gebeurde en werd deze plek zelden gezien als plaats voor verhalen, ontspanning of gezellig samenzijn.”

De naoorlogse periode bracht echter een grote veranderingen teweeg. Met de opkomst van moderne huishoudapparatuur en de toenemende belangstelling voor koken en culinaire vaardigheden, begon de keuken langzaam haar geïsoleerde status te verliezen en werd ze een steeds belangrijker onderdeel van het dagelijkse leven. In de jaren ’60 en ’70 werden, met name in de Verenigde Staten, open keukenontwerpen steeds populairder, omdat ruimtes efficiënter konden worden benut en gezinnen en vrienden makkelijker konden praten tijdens het koken.

Deze ontwikkeling zette zich verder door en de keuken werd steeds meer gezien als het hart van de woning. In feite werd de keuken steeds meer integraal onderdeel van de woonkamer en konden mensen zich weinig meer voorstellen bij een afgesloten ruimte om te koken.

Populariteit van open keukens

Dat open keukens (woon-/leefkeukens) steeds populairder werden, heeft te maken met verschillende redenen:

 • Sociale aspect
  Mensen hechten steeds meer waarde aan het tijd doorbrengen met familie en vrienden. Een open keuken maakt het mogelijk om te koken en tegelijkertijd te communiceren. Dit creëert een inclusieve, interactieve omgeving waar dagelijkse verhalen samenkomen.
 • Ruimtelijke efficiëntie
  Door de keuken los te trekken uit haar geïsoleerde ruimte, ontstaat er een gevoel van ruimte. Dit open concept maakt huizen lichter en luchtiger -een opvatting die niet alleen geldt voor kleinere woningen, maar ook voor grotere huizen.
 • Esthetiek en design
  Moderne keukens zijn vaak stijlvol en goed ontworpen, waardoor ze een aantrekkelijke toevoeging zijn voor de leefruimte en hier goed in ‘blenden’. Hetzelfde geldt voor keukenapparatuur en meubels, die het functionele aspect combineren met oog voor design. Een keuken hoeft niet langer verborgen te zijn, maar mag juist gezien worden.

Impact op moderne keuken

De verschuiving van afgesloten, functionele ruimte naar een open, aangesloten keuken heeft ook invloed gehad op de manier waarop keukens worden ontworpen en gebruikt. Omdat de keuken een verlengstuk van de woonkamer wordt, speelt esthetiek een grote rol in het ontwerp en bij de keuze van materialen, kleuren en apparatuur.

“Omdat de keuken een verlengstuk van de woonkamer wordt, speelt esthetiek een grote rol in het ontwerp en bij de keuze van materialen, kleuren en apparatuur.”

Zo dient de moderne keuken niet alleen meer om te koken, maar is het ook een eetruimte, werkplek en sociale hub. Dit vereist een flexibel ontwerp dat aan verschillende behoeftes kan voldoen. Ook georganiseerde opbergruimte is essentieel voor een open keuken. Slimme opbergoplossingen vormen hierin de oplossing en voorkomen dat jouw keuken een chaos wordt.

Zelf een open keuken realiseren

Het creëren van een open keuken in jouw woning, kan variëren van eenvoudige aanpassingen tot grootschalige renovaties. Het hangt helemaal af van de bestaande indeling en structuur van je woning, het budget en natuurlijk je wensen en eisen.

 • Beoordeling van bestaande ruimte
  Begin met het evalueren van de bestaande inrichting. Welke muren kunnen weggehaald/verplaatst worden? Waar moet elektra worden aangelegd? Wat is de beste plek om te koken? Komt er een kookeiland of wordt het een L-keuken? Wat zijn de afmetingen van de bestaande én gewenste indeling?
 • Planning en ontwerp
  Vervolgens ontwerp je de gewenste keuken; iets waarbij de hulp van een keukenadviseur zeker aan te raden is. Zij weten als geen ander waar een keuken aan moet voldoen en waar je aan moet denken. Ook wordt er gekeken naar de indeling van apparatuur en worden er functionele ‘werkpaden’ ingetekend, zodat jouw keuken niet alleen qua smaak helemaal bij je past, maar ook qua functionaliteit aansluit op jouw dagelijkse leven.
 • Verlichting en ventilatie
  Goede verlichting is onmisbaar in een keuken, dus vergeet niet om een lichtplan op te stellen. Hetzelfde geldt voor goede ventilatie, want hiermee voorkom je dat kookgeuren zich verspreiden door de woning en er schimmels optreden.
 • Materiaalafwerking
  Wanneer je kiest voor duurzame, onderhoudsvriendelijke materialen voor werkbladen, fronten en de vloer, kun je langer genieten van je nieuwe keuken. En omdat de keuken deel uitmaakt van de woonruimte, is het belangrijk om de materialen en kleuren af te stemmen op de rest van het interieur.
 • Nieuwe technologieën
  Apparatuur is onlosmakelijk verbonden met een keuken, zoals de (stoom)oven, vaatwasser, kokend waterkraan, koffiezetapparaat en meer. Slimme apparatuur maakt het koken een stuk eenvoudiger en dragen, qua ontwerp, vaak ook bij aan de esthetiek van de ruimte. Laat je hierin dan ook adviseren door een professional bij jou in de buurt, want te veel (of onnodige) apparatuur is natuurlijk zonde.

Herinneringen maken en delen

De revolutie van de keuken, van afgesloten werkruimte naar integraal onderdeel van de woonkamer, weerspiegelt de continue veranderingen in de manier waarop we wonen en leven. Een evolutie die talloze voordelen met zich heeft meegebracht, zoals de sociale interactie, het efficiëntie ruimtegebruik en de esthetische meerwaarde.

Door aandacht te schenken aan het ontwerp, de functionaliteit en de bijbehorende technologieën, worden er open keuken gecreëerd die naadloos aansluiten op de levensstijl van de bewoners. Moderne keukens zijn hierdoor niet alleen het hart van de woning, maar ook een plek waar herinneringen worden gemaakt én gedeeld.

“Moderne keukens zijn hierdoor niet alleen het hart van de woning, maar ook een plek waar herinneringen worden gemaakt én gedeeld.”

Wil jij ook genieten van een prachtige, open keuken? Kom dan langs in één van onze showrooms en laat je inspireren door de mooiste keukens. Heb je vragen of wil je meteen een ontwerp voor jouw nieuwe keuken? Maak dan een afspraak, zodat we tijd voor je vrijmaken.

 

GRATIS KEUKENGIDS

Nieuwe ideeën op doen vanaf de bank? Vraag dan ons gratis REDDY-keukentijdschrift aan en blader langs de mooiste keukens voor hele scherpe, nettoprijzen.
 

Raadgever aanvragen