Welke soorten kookplaten bestaan er? Wat is eigenlijk het verschil tussen een vitrokeramische en een inductiekookplaat? Op deze en andere kookplaatvragen vind je hier een antwoord. Kwestie van je aankoop met kennis van zaken te kunnen doen en zeker de juiste beslissing te nemen!
Een vitrokeramische kookplaat is een veel voorkomend type kookplaat. Zijn troeven zijn de prijs en het feit dat de plaat eenvoudig schoon te maken is. Bij een vitrokeramische kookplaat geven verwarmingselementen onder het glas hitte af, die aan de pannen doorgegeven wordt. Vaak wordt dit type kookplaat ook een Ceran-kookplaat genoemd. Ceran is echter in wezen een merknaam. Als je het niet erg vindt om iets langer te wachten voordat het water kookt, dan zit je met een niet zo dure keramische kookplaat in elk geval goed.
De gaskookplaat is de klassieker onder de kookplaten. Met name professionele koks zweren bij dit type. Dat heeft vooral te maken met het feit dat je de hitte bij een gaskookplaat bijzonder snel kunt regelen en dat dit type kookplaat relatief weinig energie verbruikt. Bovendien zijn deze kookplaten erg stevig en kunnen ze wel tegen een stootje, bijvoorbeeld als een pan er wat hardhandiger op neergezet wordt. De nadelen hebben dan weer alles te maken met het feit dat ze moeilijker schoon te maken zijn en het aspect veiligheid: niet iedereen wil met gas en een open vlam koken – zeker niet in de eigen woning. Daarnaast is de tendens dat steeds minder woningen in Nederland op de lange termijn nog over een gasaansluiting zullen beschikken.
Inductiekookplaten worden alsmaar populairder. En daar is een goede reden voor: je kan de temperatuur er goed mee regelen en de hitte wordt snel aan de pannen overgedragen. Met behulp van een spoel onder de kookplaat wordt een magnetisch wisselveld opgewekt, dat de energie doorgeeft. Het leuke aan inductiekookplaten is dat ze aan het oppervlak niet warm worden, toch wordt water bijvoorbeeld op enkele seconden tijd aan het koken gebracht. Het schoonmaken van een inductiekookplaat is verder eveneens erg simpel.
Wilde je altijd al een keuken naar eigen wens ontwerpen? Met een kookplaat met afzuiging kan dat. Boven deze inductiekookplaat hoeft geen afzuigkap te worden gehangen. De afzuigkap is al in de kookplaat geïntegreerd. Dit betekent dat de locatie van de kookplaat in je keuken niet langer aan banden wordt gelegd. Je bent vrij om hem te plaatsen waar je wilt, zonder enige beperkingen. Eindelijk kan je je keuken plannen zonder enige beperking.
Je wilt niet kiezen voor een bepaald type kookplaat? Dan is een combi-kookplaat (ook wel dominokookplaat genoemd) ideaal voor jou. Hierbij kies je gewoon verschillende kookplaatmodules uit, bijvoorbeeld twee inductieplaten, twee gasplaten en een teppanyaki-module, die je dan naast elkaar laat inbouwen. Combi-kookplaten worden intussen door verschillende van onze merken aangeboden. Zo kan je bij het koken zelf bepalen welke manier van bereiden het beste is. Heel flexibel en zeer praktisch!
Ook als je de term teppanyaki nog niet gehoord hebt, heb je ongetwijfeld al een keer een teppanyaki-kookplaat gezien. Het gaat om een stalen plaat, waarop vlees, groenten en vis gegrild worden. Oorspronkelijk komt teppanyaki uit Japan. Hier worden de gerechten op een mobiele plaat direct op tafel bereid. Bij ons zijn teppanyaki-modules vooral de laatste jaren steeds meer in trek. Ze introduceren dat 'grill'-gevoel in je keuken en maken een pan overbodig.
Veel moderne inductiekookplaten beschikken over een automatische uitschakeling. Wanneer de kookplaat bijvoorbeeld te warm is, wanneer je het verkeerde kookgerei gebruikt of wanneer de kookstand lange tijd ongewijzigd blijft, schakelt de kookplaat zich automatisch uit. Veel kookplaten laten vooraf een waarschuwingssignaal klinken. Zo wordt koken nog veiliger.
Intussen bestaan er tal van kookplaten die geen vaste kookzones meer hebben. Ze hebben geen markeringen of velden meer waarop je de pannen moet plaatsen. De kookzone past zich in plaats daarvan automatisch aan de grootte van de panbodem aan en verwarmt louter de gebruikte plaats. Zo kan je je kookgerei haast overal op de plaat neerzetten. Het zorgt voor een veel beter gebruik van de beschikbare plaats dan bij gebruikelijke kookplaten en ook grote braadpannen vormen geen enkel probleem.
Tal van moderne kookplaten beschikken over een kinderslot. Meestal wordt dit door middel van een sleutel op het display aangegeven. Bij het activeren volstaat het dan meestal om iets langer op de desbetreffende knop te drukken om ervoor te zorgen dat de kookplaat niet meer aangeschakeld kan worden. Wil je de plaat dan vervolgens opnieuw ontgrendelen, moet je een bepaalde toetsencombinatie ingeven of de kinderslotknop opnieuw gewoon iets langer ingedrukt houden.
Wie het graag nog veiliger wil, kan ook een beschermrooster plaatsen. Daarmee wordt de kookplaat afgeschermd door middel van een kleine afrastering. Het voorkomt dat kinderen met hun handen aan warme kookplaten kunnen komen.
Dat hangt natuurlijk van het type kookplaat af. Bij klassieke keramische en inductiekookplaten verwijder je licht vuil het beste met een natte doek en een beetje glasreiniger. Voor hardnekkig vuil bestaan er speciale reinigingspasta's die als een peeling werken en speciale spatels waarmee je bijvoorbeeld ingebrande resten kan loskrabben. Zonder de kookplaat daarbij natuurlijk te beschadigen.
Ook bij een gaskookplaat kan je vuil het beste verwijderen met een natte doek of spons en een gewoon schoonmaakproduct, maar zeker geen schuurmiddel, omdat dat krassen op het oppervlak zal achterlaten. Opdat vuil zich niet zou kunnen vasthechten, doe je er verder goed aan om de kookplaat meteen na gebruik schoon te maken. Vooral bij de gasbekken is echter de nodige voorzichtigheid geboden, kwestie van ze niet beschadigen.
Kookplaten heb je in tal van dieptes en vooral breedtes. De meeste zijn tussen 60 en 90 cm breed. De meest gangbare formaten meten 60 op 75 en 90 cm. Bij combi-kookplaten zijn de meeste types tussen 30 en 40 cm breed. Daarvan kan je dan het door jou gewenste aantal naast elkaar laten inbouwen. Om te weten, welke grootte voor jou het beste is, doe je er evenwel goed aan om naar een keukenshowroom te gaan en de verschillende varianten ter plaatse te bekijken. Daar kan je immers precies zien, hoeveel plaats de verschillende formaten bieden.
Dit artikel kan jou ook interesseren