Oven Dit moet je weten

Waarop moet je letten bij het kopen van een oven? Welke functies bestaan er en waarom moet een oven eigenlijk voorverwarmd worden? Op deze en andere ovenvragen vind je hier een antwoord. Informeer je en verneem alles, wat je over moderne ovens moet weten.

01

Methoden van verwarmen

Boven- en onderwarmte

Bij boven- en onderwarmte wordt de warmte in de oven gelijkmatig langs boven en langs onderen verspreid. Deze manier van verwarmen is voor nagenoeg alle gerechten geschikt en wordt daarom ook het vaakst gebruikt. Belangrijk bij boven- en onderwarmte is dat er zich maar één plaat in de oven mag bevinden. Alleen dan wordt een optimaal resultaat bereikt.

Heteluchtovens

Bij heteluchtovens wordt de hete lucht in de oven door een ventilator over de hele ovenruimte verspreid. Deze manier van verwarmen wordt daarom vooral gebruikt, wanneer er meerdere platen tegelijk in de oven staan. De lucht circuleert zo immers ook tussen de platen en zorgt voor een optimale verhitting van de gerechten.

Grill

Bij het grillen in de oven is de hitte uitsluitend afkomstig van een verwarmingselement aan de bovenkant van de oven. Dat kan hetzelfde element zijn als het element dat bij boven- en onderwarmte gebruikt wordt. De grillstand is uitermate geschikt om gerechten te gratineren. Maar opgelet! De temperatuur loopt heel snel sterk op! Je kan dan ook het best bij de oven blijven om te voorkomen dat er iets verbrandt.

02

Praktische functies

Zelfreiniging – nooit meer je oven moeten schuren

Pyrolyse
Moderne ovens zijn uitgerust met een pyrolysefunctie om zichzelf te kunnen reinigen. Maar hoe gaat dat dan concreet in zijn werk? Eigenlijk is het principe heel eenvoudig: bij pyrolyse wordt de binnenruimte van de oven zo sterk verhit (tot 600°C) dat vuil en resten verbranden en vervolgens in de vorm van as gemakkelijk weggeveegd kunnen worden. De nadelen: bij pyrolyse wordt heel veel energie verbruikt en het hele proces kan tot drie uur duren.

Katalyse
Bij ovens met katalyse zijn de oppervlakken van de binnenruimte van een speciale coating voorzien. Deze bevat de zogenaamde katalysatoren die ervoor zorgen dat bij garingsprocessen vanaf 200°C etensresten verdampen – ze lossen dus met andere woorden gewoon in de lucht op. Ovens met katalysecoatings moeten voorzichtig schoongemaakt worden. Reinigingsmiddelen als schuurmiddel of harde schuursponzen kunnen de coating beschadigen. In vergelijking met pyrolyse zijn bakovens met katalyse goedkoper, maar tegelijk ook minder doeltreffend.

Ingebouwde stoomoven

Bak- en stoomoven in een? Dat kan – met een zogenaamde combi-stoomoven. Bij dit toestel worden de belangrijkste functies van een stoomoven en een bakoven gecombineerd. Zo kunnen tal van gerechten nog beter en smaakvoller bereid worden. Een ander voordeel van de combi-stoomoven: er hoeft maar één toestel ingebouwd te worden, waardoor je heel wat plaats bespaart.

Intussen worden combi-stoomovens ook door tal van fabrikanten aangeboden, maar let wel: de ene combi-stoomoven is de andere niet. Niet alle toestellen beschikken namelijk over alle functies die een gewone stoomoven biedt. Je laat je dan ook het best goed adviseren!

Smart-functie

Ook in de keuken werd het thema 'Home Connect' intussen geïntroduceerd. Zo zijn er vandaag de dag al enkele fabrikanten die ovens aanbieden, die je met een app digitaal kunt bedienen. Zo kan je je oven onderweg naar huis al laten voorverwarmen. Verder bieden 'slimme' ovens nog tal van innovatieve functies. Bijzonder handig is bijvoorbeeld een geïntegreerde receptendatabank: simpelweg een recept uitkiezen, de ingrediënten voorbereiden, in de oven plaatsen en starten. De oven kiest vervolgens automatisch de juiste temperatuur, wijze van verwarmen en gaartijd. Zo ziet de toekomst er in de keuken uit. 

03

Veelgestelde vragen

Waarom moet ik de oven voorverwarmen?

Bij de meeste recepten wordt aanbevolen om de oven voor te verwarmen. Waarom eigenlijk? Omdat de tijd die de oven nodig heeft om een bepaalde temperatuur te bereiken, voor elke oven anders is, kan zonder voor te verwarmen geen precieze kooktijd aangegeven worden. Diezelfde kooktijd is echter belangrijk bij recepten. Daarom moet eerst de juiste temperatuur bereikt zijn. Vanaf dan is de kooktijd voor elke oven hetzelfde. 

Een andere reden om voor te verwarmen, heeft alles te maken met gerechten die knapperig moeten worden.  Wanneer je een pizza of groot stuk vlees te vroeg in de oven zet, worden deze langzaam warm en krijg je geen korst of knapperige rand. Als je niet zeker bent, kan je dus het best voorverwarmen.

Hoe maak ik mijn oven schoon?

In ovens zet vuil zoals vet en aangebrande etensresten zich jammer genoeg hardnekkig vast. Om de oven opnieuw schoon te krijgen, kan je verschillende schoonmaakmiddelen gebruiken.

Speciale schoonmaakproducten, zoals ovenschuim, zijn erg doeltreffend. Het nadeel is de vaak erg chemische geur en het feit dat de producten slecht zijn voor het milieu. Als alternatief kan je ook voor een mengsel van bakpoeder en water opteren. Daarmee maak je gewoon een pasta die je op de aangebrande resten smeert en goed laat intrekken. Daarna kan je het vuil gewoon wegvegen. Spatten op een bakplaat kan je trouwens gewoon voorzichtig met een hiervoor bestemde spatel of schraper afkrabben.

Zijn er ook ovens met magnetron?

Ja zeker, die bestaan. Ingebouwde ovens met magnetron, ook wel combimagnetrons genaamd, zorgen ervoor dat je jouw gerechten snel kunt opwarmen, bakken en bereiden. Een uitermate populair apparaat in veel Nederlandse keukens. Dit is de perfecte oplossing als je bij het koken en bakken tijd en energie wilt besparen. Vooral kleine porties bereid je in een magnetron sneller en zuiniger en ontdooien is een kwestie van minuten. Eigenlijk heb je twee apparaten in één, dat is ook nog eens ruimte besparend. 

04

Ovengalerij