28.10.2022

Vijf heerlijke herfstrecepten

Vijf overheerlijke herfstrecepten waarmee je de herfst ruikt en proeft. Lees hoe je deze gerechten bereidt en breng de herfst op je bord.

Artikel Delen

Proef de herfst

Het is herfst en dat betekent maar een ding: binnen genieten van sfeer en warmte, én van heerlijke herfstgerechten. Daarom delen we in deze blog onze top 5 van overheerlijke herfstgerechten. Heerlijke maaltijden waarbij het water je in de mond loopt en die je eenvoudig op tafel zet wanneer er vrienden of familie langskomen. Zo breng je de herfst naar je bord en proef je de smaken van dit jaargetij.

Spruitjesstamppot met appel

Stamppotten horen bij de herfst en zijn de ultieme maaltijd tijdens gure herfstdagen. Zo ook deze heerlijk ruikende en smakende spruitjesstamppot.

“STAMPPOTTEN HOREN BIJ DE HERFST EN ZIJN DE ULTIEME MAALTIJD TIJDENS GURE HERFSTDAGEN.”

Ingrediënten:

  • 600 gr aardappel
  • 500 gr spruitjes
  • 1 appel
  • Scheutje melk
  • 1 el kerriepoeder
  • 50 gr walnoten
  • 75 gr feta
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

  • Schil de aardappelen en snijd in blokjes;
  • Maak de spruitjes schoon en snijd in dunne plakjes;
  • Breng een pan met licht gezouten water aan de kook en spoel ondertussen de aardappelen af. Kook ze ongeveer 15 minuten en voeg de laatste 5 – 7 minuten de spruitjes toe;
  • Schil de appel en snijd in kleine blokjes;
  • Giet de aardappelen en spruitjes af en doe ze terug in de pan. Voeg de melk toe en stamp de spruitjes en aardappelen (maar houd het grof). Breng vervolgens op smaak met kerrie, peper en zout;
  • Snijd de walnoten grof en meng dit door de stamppot, samen met de appel;
  • Kruimel tot slot de fetakaas eroverheen.

Herfstig draadjesvlees

Voor dit recept moet je iets meer tijd uittrekken, maar het resultaat is enorm lekker. Heerlijk langzaam gegaard rundvlees dat je smaakpupillen doet zinderen.

“HEERLIJK LANGZAAM GEGAARD RUNDVLEES DAT JE SMAAKPUPILLEN DOET ZINDEREN.”

Ingrediënten:

  • 800 gr riblappen
  • 2 uien
  • 300 ml runderbouillon
  • 2 el mosterd
  • 2 el appelstroop
  • 2 el bloem
  • 3 stukjes kruidnagel
  • 2 blaadjes laurier
  • 30 gr roomboter
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

  • Laat het vlees op kamertemperatuur komen en snijd ondertussen de uien in halve ringen;
  • Breng het vlees royaal op smaak met peper en zout, bestrijk het aan beide kanten met appelstroop en mosterd en haal het door de bloem;
  • Verhit poter en een scheutje olijfolie in de braadpan en schroei het vlees aan beide zijden dicht totdat het goudbruin kleurt. Leg het hierna apart;
  • Bak de uienringen ook goudbruin;
  • Doe het vlees terug in de pan en voeg de bouillon, laurier en kruidnagel toe. Laat het vervolgens minimaal drie uur stoven op laag vuur en houd het deksel op een kier;
  • Het laatste uur mag de deksel helemaal van de pan, zodat de jus kan indikken;
  • Serveer het draadjesvlees met patat (Belgische variant), aardappelpuree of rode kool.

Pumpkin spice

Pompoen is een herfstingrediënt bij uitstek. Ditmaal geen volledige maaltijd, maar een spicy snack: pompoen met speculaas.

“POMPOEN IS EEN HERFSTINGREDIËNT BIJ UITSTEK.”

Ingrediënten:

  • 500 gr flespompoen
  • 225 gr tarwebloem
  • 80 gr suiker
  • 20 gr bakpoeder
  • 2,5 tl speculaaskruiden
  • 120 ml amandelmelk
  • 60 ml plantaardige olie
  • 50 gr poedersuiker

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven op 175 graden
  • Snijd de pompoen in blokjes en kook totdat deze helemaal zacht is;
  • Pureer de pompoen glad, samen met de amandelmelk en voeg vervolgens de olie toe;
  • Meng alle droge ingrediënten en meng dit met het amandelmelkmengsel;
  • Vet de bakvorm goed in en voeg het beslag toe;
  • Bak de cake af in ongeveer 45 minuten (tip: prik er een satéprikker in. Komt deze er schoon uit? Dan is de cake goed.)

Knolselderij gratin

Iedereen kent de aardappel gratin, maar wist je dat je met knolselderij hier een veel gezondere variant van maakt? En bovendien is knolselderij, net als pompoen, ook een typisch herfstingrediënt.

“IEDEREEN KENT DE AARDAPPEL GRATIN, MAAR WIST JE DAT JE MET KNOLSELDERIJ HIER EEN VEEL GEZONDERE VARIANT VAN MAAKT?”

Ingrediënten:

  • 1 knolselderij
  • 400 ml room
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl tijm
  • 1 flinke hand geraspte oude kaas
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven op 200 graden;
  • Schil de knolselderij, snijd deze in vieren en vervolgens in dunne plakken;
  • Verhit een pan en voeg de room toe;
  • Snijd plakjes van de knoflook en voeg dit toe aan de room, samen met de tijm. Verwarm het voor zo’n vijf minuten en breng vervolgens op smaak met peper en zout;
  • Schep een dun laagje room in de ovenschaal, gevolgd door een laag knolselderij en een laagje kaas. Herhaal dit totdat alles erin zit;
  • Dek de ovenschaal af en bak 40 minuten in de oven;
  • Haal de schaal uit de oven en voeg de laatste kaas toe;
  • Rooster de ovenschotel vervolgens nog 10 minuten in de oven (of onder de grill).

Hartige pannenkoek met boerenkool

Pannenkoeken zijn altijd lekker, ongeacht het jaargetij. Maar met dit recept geef je de pannenkoek een herfstachtige twist, zeker in combinatie met pittige, oude kaas.

“MET DIT RECEPT GEEF JE DE PANNENKOEK EEN HERFSTACHTIGE TWIST, ZEKER IN COMBINATIE MET PITTIGE, OUDE KAAS.”

Ingrediënten:

  • 100 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei
  • 200 ml melk
  • 2 el olijfolie
  • 150 gr boerenkool
  • 6 zongedroogde tomaatjes in olie
  • 3 handjes oude kaas
  • Italiaanse kruiden
  • Stroop
  • Bakboter

Bereidingswijze:

  • Doe het zelfrijzend bakmeel in de pan, maak een kuiltje in het midden en breek hierin het ei. Voeg vervolgens de melk, olijfolie en Italiaanse kruiden toe en meng dit tot een glad mengsel;
  • Stoom de boerenkool gaar en giet daarna af;
  • Verdeel het beslag in drie gelijke delen, verhit boter in de pan en bak de pannenkoeken;
  • Voeg de geraspte kaas toe zodra je belletjes in het beslag in de pan ziet;
  • Verhit, na het bakken van de pannenkoeken, een beetje olie en voeg de tomaatjes toe. Voeg ook de boerenkool toe en roerbak het geheel voor twee minuten;
  • Neem vervolgens een pannenkoek en verdeel 1/3 van de boerenkool over een helft van de pannenkoek en sla deze dicht;
  • Serveer vervolgens met stroop en extra oude kaas.

GRATIS KEUKENGIDS

Nieuwe ideeën op doen vanaf de bank? Vraag dan ons gratis REDDY-keukentijdschrift aan en blader langs de mooiste keukens voor hele scherpe, nettoprijzen.
 

Raadgever aanvragen