06.12.2021

De perfecte kerstplanning

Wees goed voorbereid en kook een heerlijk kerstdiner zonder stress. Lees onze tips om vooraf gerechten te maken, boodschappen te doen en ontspannen te koken.

Artikel Delen

Jouw kerstdiner tot in de puntjes verzorgd

Het is bijna zo ver: de eerste kerst in jouw nieuwe keuken! Urenlang tafelen met vrienden en familie, terwijl jullie samen genieten van de lekkerste gerechten. Hoe gezellig het ook klinkt, de kerstperiode kan voor sommigen keukenstress veroorzaken. Het zweet breekt velen al uit bij het idee dat ze een menu moeten samenstellen voor veel mensen, boodschappen moeten doen, tussendoor nog gezellig willen zijn en… pfoe, je raakt er bijna zelf gestrest van.

Daarom hebben we een aantal tips op papier gezet, waarmee jij ervoor zorgt dat de voorbereiding van het kerstdiner vlekkeloos verloopt. Geen gehaast en geen stress, maar een ontspannen manier van voorbereiden én koken. Zo genieten niet alleen je gasten van al het lekkers, maar kun jij dat ook.

Stap 1 – Menuplanning

Sommigen denken er tijdens de zomermaanden al over na, anderen wachten tot de dagen korter worden: het kerstmenu. Ga je voor een klassieker, zoals kalkoen uit de oven? Of spring je uit de band en laat je je creatieve, culinaire geest de vrije loop?

Aan welke gerechten je ook denkt, er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden tijdens het samenstellen van het perfecte kerstmenu:

  • Een mooie samenstelling van je menu is vis vooraf en vlees als hoofdgerecht (of andersom natuurlijk). Zo houd je de balans tussen een licht voorgerecht en een wat zwaarder hoofdgerecht.
  • Speel met hartige en zoete tonen in je gerechten. Kies je bijvoorbeeld voor een zoet voorgerecht, maak dan een hartig hoofdgerecht. Zo blijft de smaak in evenwicht.
  • Maak een mooie verdeling tussen warme en koude gerechten, maar houd hierbij ook rekening met de grootte van je keuken en het aantal kookpitten dat je hebt.
  • En last but not least: vraag bij je gasten na of ze bepaalde allergieën hebben of diëten volgen. Zoor voorkom je verrassingen en kun je er op voorhand rekening mee houden.

TIP VAN REDDY:

Je kunt ook met je gasten afspreken dat iedereen een gang voorbereidt. Dit scheelt niet alleen werk, het blijft op deze manier ook een verrassing wat voor lekkers er wordt voorgeschoteld.

Stap 2 – Boodschappen

Het doen van de boodschappen voor kerst kan veel tijd kosten, zeker zonder goede voorbereiding. Het is druk in de supermarkt, iedereen krioelt door elkaar en je rent vaak van de ene kant van de supermarkt naar de andere. Allemaal ingrediënten om (essentiële) boodschappen te vergeten…

Een van de belangrijkste tips om het overzicht te behouden bij het boodschappen doen, is door deze te laten bestellen. Maak vooraf een lijstje van de ingrediënten die je nodig hebt, vink ze aan op de website van de supermarkt en kies je bezorgmoment. Zo weet je zeker dat je alles op tijd in huis hebt, zonder dat producten over de datum zijn of zijn uitverkocht. Hetzelfde geldt voor vis en vlees. Door dit vooraf te reserveren bij de slager of visboer, grijp je niet mis en haal je je bestelling eenvoudig een paar dagen voor kerst op.

TIP VAN REDDY:

Haal lang houdbare producten (zoals afbakbroodjes, suiker, bouillon, nootjes, bier en wijn) ruim voor kerst al in huis. Deze kunnen gemakkelijk in de kast blijven liggen zonder te bederven.

Stap 3 – Maken van de gerechten

Nu je alles in huis hebt, kun je langzaamaan beginnen met het maken van de gerechten. Rustig aan: veel dingen kun je al van tevoren klaarmaken, zodat je op de dag zelf meer tijd met je gasten kunt spenderen.

Veel voorgerechten lenen zich prima om een of twee dagen in de koelkast te bewaren. Daarna hoef je enkel de folie te verwijderen en het mooi te verdelen over de borden. Hetzelfde geldt voor desserts zoals ijs of cake: maak ze van tevoren klaar en bewaar ze in de vriezer.

Maar ook vers gemaakte sauzen kunnen goed in de koelkast bewaard worden, zodat je ze op de dag zelf alleen nog maar hoeft op te warmen. En wist je dat grote stukken vlees, bijvoorbeeld kalkoen, ook vooraf voor een groot deel al voorbereidt kunnen worden? Door het minimaal 12 uur van tevoren te pekelen, voorkom je dat het vlees uitdroogt en hoeft het daarna alleen nog maar de oven in.

Stap 4 – Het kerstdiner

De boodschappen zijn in huis, veel snijwerk is al gedaan en de marinade trekt lekker in het vlees. Nu je veel zaken al hebt voorbereid, kun je dag van het kerstdiner op je gemak de puntjes op de i zetten.

  • Zet voordat je gasten arriveren alvast wat hapjes en drankjes op tafel;
  • Verdeel de taken tussen jou en je partner: eentje zorgt voor de drank terwijl de ander zich bekommert om het eten;
  • Neem de tijd voor de gerechten: het gaat erom dat je geniet, niet dat het allemaal snel op tafel staat;
  • Vraag mensen om te helpen in de keuken als er onverhoopt iets misgaat: met kerst vindt iedereen het leuk om in de keuken te staan.

Wij wensen iedereen hele fijne dagen en geniet van het lekkers uit je nieuwe keuken!

Ook bij onze REDDY-showrooms is het kerst.

Wandel tussen de mooiste keukens in kerstsfeer en laat je inspireren. 
Vind een showroom bij jou in de buurt.

Showrooms

GRATIS KEUKENGIDS

Nieuwe ideeën op doen vanaf de bank? Vraag dan ons gratis REDDY-keukentijdschrift aan en blader langs de mooiste keukens voor hele scherpe, nettoprijzen.
 

Raadgever aanvragen