Vijf heerlijke zomergerechten Proef de zomer

Het is zomer en dat betekent maar een ding: genieten van het buitenleven. Een ontbijtje in de ochtendzon, een heerlijke zelfgemaakte lunch tijdens het thuiswerken of met vrienden en familie genieten van de lange zomeravonden met overheerlijke dinergerechten. Het moge duidelijk zijn: de zomer is dé tijd om te genieten van het leven!

In deze blog delen we onze top 5 zomerse gerechten. Heerlijke maaltijden waarbij het water je in de mond loopt en welke in een handomdraai op je tuintafel staan. Zo leg je de zomer op je bord en proef je deze heerlijke tijd van het jaar.

1. Wraps met kip en mango

Deze haast tropische verrassing leent zich perfect als lunch of diner en is door zijn frisse smaak perfect voor snikhete dagen. Bovendien heb je dit gerecht binnen no-time op tafel staan en hoef je geen uren in een hete keuken te staan.

Prak de avocado tot een gladde spread en voeg vervolgens peper, zout en chilipoeder toe. Smeer de wraps hier vervolgens mee in en beleg ze met (krokante) kipfilet, stukjes mango, blokjes komkommer, fijngesneden paprika en eindig met een handje rucola. Vouw de wrap vervolgens op et voilà: je knisperende, gezonde en frisse maaltijd is klaar!

TIP VAN REDDY:

Houd je niet van mango of ben je vegetarisch?
Vervang de kip en mango dan door geitenkaas en hummus.

2. Nachos van de barbecue

Als er een klassieker is die hoort bij de zomer, dan is het wel een schaal warme nachos overladen met verschillende ingrediënten, zoals kaas en ui. Maar wist je dat nachos ook heerlijk zijn als diner? Voeg dan wat vlees en bonen toe en je hebt een volwaardige hoofdmaaltijd tijdens een zwoele zomeravond.

Bereid je barbecue voor op 180 graden (indirect) en snipper alvast de ui, paprika en cherrytomaatjes. Vul de bodem van je gietijzeren schaal vervolgens met een laag nacho-chips en bestrooi deze met de helft van de groenten en een flinke lading kaas.


• Stook je barbecue indirect op tot 180 graden;
• Snipper de ui, en snijd de paprika en tomaatjes in kleine stukjes;
• Vul de bodem van een gietijzeren schaal met een laag nacho-chips en beleg deze met de helft van de groenten en een flinke lading kaas. Herhaal dit totdat de schaal vol zit;
• Zet de schaal op de barbecue en laat deze +/- 15 minuten staan totdat de kaas gesmolten is;
• In de tussentijd kun je de guacamole maken. Hak in de tussentijd een sjalotje, een rode peper, wat knoflook en koriander fijn en meng dit samen met een gepureerde avocado. Breng het op smaak met wat citroensap en peper en zout;
• Serveer de nachos onder een deken van guacamole, wat zure room en het laatste beetje vers gesneden koriander. Eet smakelijk!

3. Klassieke Caesarsalade

Iedereen kent ‘m wel: de Caesarsalade. Een frisse en gezonde salade die haast synoniem staat voor de lunch tijdens warme dagen. Leuk weetje: veel mensen denken ten onrechte dat deze salade is vernoemd naar Julius Caesar. Echter was het de Italiaanse chefkok Caesar Cardini die in 1924 deze salade voor het eerst maakte in zijn restaurant in Tijuana (Mexico).

De bijzonderheid van deze salade zit ‘m in de saus. Meng een mespuntje knoflook, een druppeltje azijn, twee ansjovisfilets en wat kappers met crème fraîche en zit het opzij. Kies de mooiste slabladeren en was deze met koud water, zodat ze lekker knapperig worden. Leg hier vervolgens de in boter gebakken kipfiletstukjes op en bestrooi het geheel met geroosterde croutons (of pijnboompitten) en geraspte Parmezaanse kaas. Maak de salade af met de gemaakte saus en breng op smaak met peper en zout. Buon Appetito!

4. Couscoussalade met bietjes

Couscous is zo’n ingrediënt dat zich met vrijwel alles laat mengen: verse kruiden zoals peterselie of munt, Griekse yoghurt met olijfolie, granaatappelpitjes of fijngehakte noten. Onze favoriet blijft echter toch wel de couscoussalade met bietjes: een gerecht uit het Midden-Oosten, maar dan met een frisse, Hollandse twist.

• Doe de couscous in een schaal, schenk 250 ml kokend water erbij en laat het 10 minuten wellen;
• Rooster een handjevol hazelnoten in een droge koekenpan en leg ze op bord;
• Snipper de ui, snijd de bieten in blokjes en bak dit -in olie- samen met een snufje kerriepoeder;
• Rasp het geel van de citroen boven de couscous en pers het sap uit in een kommetje. Meng het bietenmengsel door de couscous en breng dit op smaak met de citroensap en zout en peper;
• Hak de hazelnoten en peterselie, snijd de feta in stukjes en meng de helft hiervan door de couscous;
• Serveer de couscous in een grote schaal en bedek het geheel met de andere helft van de feta. Voor de finishing touch garneer je het gerecht met de resterende noten en peterselie.

5. Falafelbowl met hummus en zoete aardappel

Ons laatste zomergerecht is een vegetarische combinatie van een bowlgerecht met smaken uit de Arabische wereld, welke je binnen een half uur op je tuintafel hebt staan.

• Verwarm de oven op 220 graden;
• Snijd de zoete aardappel en wortel in blokjes en doe dit samen met de bloemkoolroosjes en kikkererwten in een kom;
• Besprenkel rijkelijk met olijfolie, leg dit vervolgens op bakpapier en rooster de groenten in +/- 20 minuten gaar;
• Doe de kikkererwten vervolgens in de keukenmachine en voeg naar smaak komijn, koriander, cayennepeper en peper en zout toe en meng het tot een gladde substantie;
• Vorm er vervolgens balletjes van en druk ze ietwat plat, waarna je ze in zonnebloemolie goudbruin bakt;
• Lepel in de tussentijd een avocado uit en snij in partjes;
• Vul je bowl met wat sla en verdeel de rest van de ingrediënten erover. Om het gerecht compleet te maken top je het geheel af met wat sesamzaadjes en amandelen.

GRATIS KEUKENGIDS

Vraag voor meer trends en inspiratie ons gratis REDDY-keukentijdschrift aan en blader langs de mooiste keukens voor hele scherpe, nettoprijzen. Zo doe je meteen inspiratie op voor je nieuwe keuken.

Aanvragen