Landelijke keukens.
Traditie en moderniteit versmelten.

Landelijke keukens zorgen voor een fraaie combinatie van traditioneel met modern. Natuurlijke materialen als hout en steen, warme tinten en speelse decoratieve elementen geven deze stijl van keukens daarbij een bijzonder gezellige uitstraling. In onze gids kom je te weten, wat een landelijke keuken precies inhoudt en ontdek je de veelzijdigheid van deze stijl.

Kenmerkende eigenschappen van de landelijke stijl.

Fronten

Voor de fronten van landelijke keukens wordt doorgaans voor lichte en zachte kleuren of houttinten geopteerd. Bijzonder geliefd is het zogenaamde cassette- of kaderfront. De varianten lopen daarbij uiteen van een enkelvoudig rechtlijnig frame tot een sterk uitgewerkt, breed kader. Gladde oppervlakken komen dus maar zelden voor. Ook bij de keuze van materialen voor de keukenfronten zijn er tal van mogelijkheden. Gaande van fronten in kunststof tot fronten uit echt hout in een matte of hoogglanzende afwerking – al naargelang ieders smaak en budget.

De bijpassende handgrepen ontbreken natuurlijk evenmin. Al naargelang naar waar je voorkeur uitgaat, kunnen deze eerder sober gehouden worden of net als accent geplaatst worden. Wie het liever onopvallend en modern heeft, kiest het best voor kleine, metalen knoppen of smalle beugelhandgrepen. Anderzijds kan je echter evengoed met grotere of bredere knoppen of gevlochten handgrepen met een antieke look werken.

Aanvullende decoratieve elementen

De bovenste rand van de fronten van boven-, hang- of opzetkasten wordt vaak voorzien van een sierlijst. Als decoratief accent vervolledigt een dergelijke lijst het speelse karakter van de landelijke keuken. Ook hier heb je opnieuw de keuze uit meer rechtlijnige modellen of sterk uitgewerkte, decoratieve uitvoeringen. Het gebruik van brede lijsten zorgt trouwens niet alleen voor optische highlights, maar biedt ook extra plaats voor toebehoren of accessoires. De voorkant kan bovendien door zuilen of pijlers (pilasters) onderbroken worden en beide elementen worden eveneens veelvuldig aan de uiteinden van het keukenfront gebruikt.

Werkbladen

Ook de keuze van werkblad draagt bij tot de bijzondere uitstraling van een landelijke keuken. Meestal wordt daarbij meteen aan een zwaar en massief blad uit echt hout gedacht. Intussen zijn er echter nog tal van andere materialen en decors beschikbaar.

Naast het al vermelde blad uit echt hout komt zo bv. ook een werkblad uit natuursteen volledig tot zijn recht in een landelijke keuken. Door hun individuele vlammen zorgen graniet, marmer en leisteen immers voor een verlevendiging van de aanblik en een versterking van de behaaglijke gezelligheid van de landelijke stijl. Net als hout voelt natuursteen bovendien zeer aangenaam aan en nodigt het materiaal bijgevolg uit tot aanraken.

Echt of imitatie?

Het hoeft echter evenmin absoluut echt hout of natuursteen te zijn. De meeste fabrikanten bieden intussen namelijk ook werkbladen in imitatiehout of -steen aan. De verschillen zijn daarbij op het eerste gezicht amper te zien, omdat de vele kleurschakeringen, structuren en patronen van het origineel zo goed nagemaakt werden. Al met al dus een goedkopere, maar daarom niet minder aantrekkelijke oplossing.

Ongeacht of je nu voor echt of namaak opteert, aan werkbladen van landelijke keukens zie je graag: hier wordt geleefd en gewerkt. Het is precies deze mix van vintage en lichte 'gebruikssporen' die de landelijke stijl kenmerkt.

Decoratie

Bij landelijke keukens speelt het decoratieve aspect een grote rol. Geen enkele andere stijl van keukens staat dan ook zo sterk synoniem voor huiselijkheid en gezelligheid. Met veel liefde voor detail ontstaat er een plek waar je je kan terugtrekken en waar het hele gezin zich goed voelt. Aan de fantasie en creativiteit van de eigenaar van de keuken worden er op dit vlak amper beperkingen opgelegd.

Net als bij de keukenmeubels staan bij de decoratie-elementen zachte natuurlijke tinten op de voorgrond. Tenen manden in rekken en uitschuifbare delen, kruidenpotjes uit terracotta of speelse hanglampen maken een uitnodigende indruk. Ook nostalgische keukentoestellen of gietijzeren pannen tegen de muur gelden hier als echte blikvangers.

Grote vrijheid qua vormgeving

Omdat er in een landelijke keuken vaak niet alleen gekookt wordt, mogen een tafel of zitbank zeker niet ontbreken. Grote zitkussen met natuurmotieven, groot tafellinnen in vlas of een rustiek servies vervolledigen het geheel. Als er voldoende plaats beschikbaar is, passen ook vrijstaande buffetkasten of dienwagens wonderwel bij dit type keukens.

Die enorme veelzijdigheid qua decoratie-artikelen en accessoires maakt dat er een droomkeuken gerealiseerd kan worden, die heel individueel de eigen persoonlijkheid en de eigen smaak weerspiegelt.

Uitdrukkingsvormen van de landelijke stijl.

Scandinavisch

Scandinavische landelijke keukens worden gekenmerkt door een pure en koele elegantie. Met hun rechtlijnig design zonder veel omhaal slaan ze de brug tussen landelijk en modern. Scandinavische landelijke keukens worden voornamelijk in witte en grijze tinten uitgevoerd. Gaande van hoogglansfronten tot massieve houten fronten en alles daartussen. Voor een authentiek effect valt dit type keuken bovendien wonderwel te combineren met rustiek vormgegeven muren en vloeren.

In tegenstelling tot de andere landelijke stijlen spelen decoratieve elementen hier echter een eerder ondergeschikte rol, maar door hun tijdloze aanblik kan je Scandinavische landelijke keukens naar wens met de modernste elektrische toestellen en accessoires combineren – homogeen door voor klassieke uitvoeringen te opteren of als spannend contract in een nostalgische optiek.

Engels

De Engelse landelijke keukens verspreiden de pittoreske charme van een cottage. Kenmerkend hierbij zijn licht hout en fronten met brede lijsten of loodrechte plankenstructuur. Aangevuld met grote houten knoppen of beugelhandgrepen. Ook in kleinere ruimten komen Engelse landelijke keukens perfect tot hun recht en weten ze te overtuigen met aanvullende rekelementen en opbergvlakken in de vorm van slimme opbergoplossingen. Hangkasten met glazen inzetstukken en ingebouwde verlichting maken dat je je lievelingsstukken een bijzonder plaatsje kan geven.

Wie de Engelse landelijke stijl graag helemaal doortrekt, opteert ook voor een gasfornuis en een grote spoelbak met een opvallende, rustieke kraan, bv. uit brons. Accessoires met bloemenpatronen vervolledigen tot slot de sfeer die de keuken uitademt.

Amerikaans

Behaaglijk, kleurrijk en authentiek – Amerikaanse landelijke keukens roepen de sfeer van een oude boerderij in de zuidelijke staten op. De keukenfronten uit hout hebben daarbij vaak een uitgesproken kleur zoals blauw, groen of rood. Met natuursteen en stenen tegels worden daarnaast ook nog andere natuurlijke materialen gebruikt. Typisch is voorts een grote spoelbak uit keramiek met een kraan in retrolook. Eveneens bijzonder geliefd bij dit type keukens zijn de toevoeging van een kookeiland, slagersblok en buffetkast.

De accessoires zijn bovendien al even kleurrijk. En of je nu voor gestreept, geruit of gebloemd kiest – textielelementen als plaids, quilts, tafellinnen, zitvlakbekleding en gordijnen zorgen voor een bijzonder gezellige en huiselijke sfeer.

Mediterraan

Door voor een mediterrane landelijke keuken te kiezen, haal je de vakantiesfeer van het zuiden in huis. Ongeacht of je daarbij nu voor Mallorcaans, Toscaans of Provencaals opteert, door hun onvervalste gevoelsindruk en de zachte pasteltinten ademen de keukens altijd een kenmerkende lichtheid uit.  Fijn afgeronde kanten en aangename oppervlakken zorgen naast optische highlights ook voor een haptische beleving.

Voor de vormgeving van muren en vloeren genieten metselwerk of stenen tegels de voorkeur. Decoratieve accenten kunnen echter eveneens aangebracht wordt met behulp van mozaïeken. En accessoires als beschilderde kruidenpotjes, gevlochten manden en luchtige gordijnen vervolledigen tot slot het hele plaatje.

Op zoek naar inspiratie?

Quasi geen enkele andere stijl van keukens laat zich zo veelzijdig interpreteren als de landelijke stijl. Laat je daarom overtuigen van de uiteenlopende invullingsmogelijkheden die deze stijl qua planning en realisatie voor een erg persoonlijke droomkeuken biedt en blader voor pure inspiratie een keer door onze keukengalerij. En wie weet. Misschien stoot je wel op een model dat volledig jouw smaak is!

Gerealiseerde Keukens

Vaak gestelde vragen

Zijn landelijke keukens alleen geschikt voor grote ruimten?

Landelijke keukens worden hoofdzakelijk voor grote vertrekken of als open woonkeukens voorzien. Ze passen echter evengoed in kleinere ruimten. Vooral landelijke keukens in Scandinavische of Engelse stijl komen hiervoor in aanmerking. Van doorslaggevend belang is evenwel een doordachte planning die optimaal gebruikmaakt van de beschikbare plaats en voldoende opbergruimte biedt. Verder doen lichte kleuren kleine keukens groter lijken. Door voor donkere tinten en veel decoratie te opteren, gaan keukens in kleinere vertrekken daarentegen snel een overweldigende en overvolle indruk maken.

Los van de grootte van een vertrek geldt daarnaast: Omdat in landelijke keukens vaak zware materialen als massief hout en steen gebruikt worden, wegen ze veel. Voordat je dus een landelijke keuken koopt, moet je absoluut nagaan of de vloer het gewicht wel kan dragen. Ook bij levering en montage dient er rekening gehouden te worden met het gewicht.  Daarom dat je hiervoor enkel een beroep mag doen op professionele monteurs.

Welke elektrische toestellen passen in een landelijke keuken?

Als je voor een landelijke keuken opteert, hoef je het natuurlijk niet zonder de modernste toestellen en het comfort dat ze bieden, te stellen. Tal van fabrikanten bieden dan ook elektrische apparaten aan, die harmonieus in het plaatje van je keuken passen. Je bent dus bv. absoluut niet verplicht om voor een gasfornuis te opteren. Vitrokeramische of inductiekookplaten zijn vandaag immers eveneens verkrijgbaar in een landelijk ontwerp en krijgen door hun inpassing in een kader uit steen bovendien sowieso de gewenste aanblik. Hetzelfde geldt voor je koelkast, enz. Afzuigkappen met bijbehorende inrichtingen zorgen intussen voor verse lucht in de keuken.

Wat vroeger ondenkbaar was, maakt de huidige trend van het mengen van diverse materialen bovendien mogelijk: Wie dat wil, kan met elektrische toestellen uit roestvrij staal voor mooie contrasten zorgen. Voor een overzicht van de vele mogelijkheden bij de vormgeving qua toestellen ga je echter best even te rade bij een specialist ter zake.

Zijn landelijke keukens erg milieuvriendelijk?

Het gebruik van natuurlijke materialen als hout en steen draagt niet alleen bij tot de gezelligheid die een landelijke keuken uitademt, maar zorgt tegelijk voor een positieve ecobalans. Bovendien zijn heel wat fabrikanten de laatste jaren almaar meer aandacht gaan besteden aan een milieuvriendelijke en duurzame productie: in plaats van tropische houtsoorten worden tegenwoordig bv. veel inheemse houtsoorten gebruikt en bij gebruik van verven en lakken wordt voor solventvrije of -arme stoffen geopteerd.

Met andere woorden een optimaal vertrekpunt om met een goed gevoel in een landelijke keuken met het hele gezin te gaan zitten en er zich helemaal thuis te voelen.