06.09.2023

5 tips voor een kleine keuken

Een kleine keuken hoeft geen belemmering te zijn om lekker te koken. Met deze vijf tips lees je hoe je jouw kleine keuken slim organiseert en vormgeeft.

Artikel Delen

Weinig oppervlak is geen belemmering meer

Iedereen droomt van een grote keuken, maar eerlijk is eerlijk: je moet er ook de ruimte voor hebben. Toch hoeft een kleine keuken geen belemmering te zijn voor je culinaire avonturen en uitspattingen. Met een beetje creativiteit en door slim de boel te organiseren, kun je zelfs de kleinste keukenruimte omtoveren tot een functionele, mooi vormgegeven en gezellige plek in huis.

In deze blog delen we dan ook vijf tips hoe je een kleine keuken kunt vormgeven en waar je aan moet denken bij de inrichting ervan. Waardevolle tips, waardoor jij -ondanks de beperkte ruimte- toch een fantastische keuken weet te realiseren.

Denk verticaal

Bij beperkte horizontale ruimte, is het slim om juist verticaal te denken. Hang bijvoorbeeld planken boven het aanrecht of boven de kookplaat om extra opslagruimte te creëren voor kruiden, kookgerei of kleine apparatuur. Daarnaast bieden haken of magnetische strips uitkomst om keukengerei (zoals pannen, spatels en messen) op te bergen.

Door gebruik te maken van de hoogte van de muren, benut je de ruimte optimaal zonder dat je oppervlak verliest.

“Door gebruik te maken van de hoogte van de muren, benut je de ruimte optimaal zonder dat je oppervlak verliest.”

Compacte apparatuur

In een kleine keuken is het essentieel om te kiezen voor apparaten  die weinig ruimte in beslag nemen, maar wel meerdere functies kunnen vervullen. Denk bijvoorbeeld aan een magnetron met ingebouwde ovenfunctie, een blender die tevens dienstdoet als ‘hakmolen’ of een koffiezetapparaat met ingebouwde waterkoker, zodat je gemakkelijk koffie én thee zet.

Op deze manier kun je verschillende keukentaken uitvoeren, zonder dat je keuken helemaal volstaat met grote apparaten.

Organiseer slimme opbergmogelijkheden

Een geordende keuken zorgt voor gevoel van ruimte, zelfs als de ruimte beperkt is. Het investeren in slimme opbergmogelijkheden, zoals lades met vakverdelers voor bestek, loont dan ook. Gebruik opbergbakjes en manden om ingrediënten en kleine keukenspullen te groeperen en werk met potten voor je voorraad. Daarnaast doen transparante voorraadpotten niet alleen dienst als overzichtelijke opbergfunctie, maar kunnen meteen dienen als decoratief element.

Lichte kleuren en slimme verlichting

Lichte kleuren geven een gevoel van ruimte en luchtigheid. Bij een kleine keuken is het dan ook altijd aan te raden om de muren in neutrale tinten te schilderen, zoals beige, wit of lichtgrijs. Reflecterende oppervlaktes, zoals glanzen tegels, kunnen het natuurlijke licht weerkaatsen, waardoor de ruimte veel groter lijkt.

“Lichte kleuren geven een gevoel van ruimte en luchtigheid.”

Een andere tip is slim gebruik maken van verlichting. Hierdoor kun je specifieke gedeeltes op het werkblad verlichten, zodat je comfortabel kunt werken en koken. En door slimme verlichting te gebruiken, kun je zelf ‘spelen’ met het licht en bepaal je zelf de sfeer in de keuken.

Regelmatig organiseren

Een kleine keuken kan snel overvol raken als je te veel spullen hebt. Neem daarom regelmatig de tijd om je keukenspullen kritisch te bekijken en te bepalen wat je echt nodig hebt. Spullen die je misschien weinig of niet meer gebruikt, kunnen worden opgeborgen op een andere plek in huis, zodat je ruimte creëert. Bovendien hou je op deze manier alleen de essentiële items nodig voor dagelijks gebruik. Een opgeruimde keuken oogt namelijk veel groter én is makkelijker schoon te houden.

Meer tips

Hoezeer we ook van luxe en comfort houden, het kan toch soms lastig zijn om een kleine keuken optimaal in te richten. Daarom nodigen we je van harte uit in een van onze showrooms, waar onze professionals je alles kunnen vertellen over de mogelijkheden. Laat je inspireren en leer hoe je jouw beschikbare, vierkante meters optimaal kunt benutten.

Wil je er zeker van zijn dat we alle tijd voor je hebben? Maak dan meteen een afspraak, zodat we de koffie/thee klaarzetten voor je.

GRATIS KEUKENGIDS

Nieuwe ideeën op doen vanaf de bank? Vraag dan ons gratis REDDY-keukentijdschrift aan en blader langs de mooiste keukens voor hele scherpe, nettoprijzen.
 

Raadgever aanvragen