Gezond leven en lekker eten gaan hand in hand
Met de lente voor de deur, neemt de behoefte aan gezond en vers eten weer toe. Stoofpotten maken plaats voor frisse salades en zonnige gerechten, zware (vlees)gerechten worden ingeruild voor licht verteerbare alternatieven en extra calorieën worden overgeslagen. Gezondheid en smaak, het kan hand in hand.
In dit artikel delen we niet alleen voedzame ingrediënten en recepten, maar duiken we dieper in de essentie van gezond koken. We delen de basis van gezond koken, verkennen het stoomprincipe en laten zien wat verse kruiden -behalve alleen smaak- kunnen doen met een gerecht. Zo lees je in één blog hoe gezond koken niet alleen goed is voor jouw hele gestel, maar ook dat het nog eens enorm lekker kan zijn.
Verse ingrediënten
De kern van gezond koken ligt in het gebruik van natuurlijke, verse ingrediënten. Biologisch geteelde groenten vormen de basis van ieder gezond gerecht, omdat ze rijk zijn aan essentiële vitamines en een natuurlijke smaak toevoegen aan je maaltijden. Bovendien zorgen kruiden, zoals basilicum, peterselie of bieslook, ook voor een frisse uitstraling van je gerechten.
“Bovendien zorgen kruiden, zoals basilicum, peterselie of bieslook, ook voor een frisse uitstraling van je gerechten.”
Het grote voordeel van dit soort verse kruiden, is dat je het eenvoudig zelf kunt potten en dus veel goedkoper uit bent dan iedere keer opnieuw verse kruiden kopen. Haal wat kleine kruidenplantjes in huis (tip: niet uit de supermarkt, maar uit een tuincentrum -deze doen het namelijk een stuk langer) en zet ze op een lichte plek in de keuken. Met wat liefde en zorg kun je er lang van genieten.
Slim plannen
Ons dagelijkse leven is vaak hectisch, druk en gehaast. De keuze voor een snelle, makkelijke maaltijd ligt dan ook voor de hand, maar erg gezond is het niet. Door je gezonde maaltijden vooruit te plannen, bespaar je jezelf tijd en verminder je de verleiding van ongezonde (en vaak duurdere) alternatieven. Bovendien zijn veel moderne koelkasten uitgerust met vershoudtechnologieën, zodat je producten langer vers en knapperig blijven.
Wil je nog een stap verder gaan, dan is het voorbereiden van meerdere maaltijden voor de week een goede optie. Bereid, bijvoorbeeld op zondagmiddag, een aantal gezonde maaltijden voor, verdeel ze over bakjes en vries ze in. Zo heb je op dagen dat je weinig tijd hebt om te koken, toch snel een gezond gerecht voorgeschoteld. Even uit de vriezer, opwarmen en klaar. Vele malen lekkerder en voordeliger dan een afhaal- of kant-en-klaar-maaltijd.
Voordelen van stomen
Een relatief nieuwe kooktechniek, is het stomen van eten. Zeker wanneer het gaat om een gezonde levensstijl, biedt stomen veel voordelen ten opzichte van ‘normaal’ koken. In vergelijking met bakken of koken, heb je bij stomen geen olijfolie nodig waardoor de calorie inname wordt verminderd. Daarnaast blijven belangrijke vitamines en antioxidanten beter behouden, zodat de voedingswaarde én smaak veel beter behouden blijft. Een ander pluspunt van een stoomoven, is het vermogen om een volledige maaltijd te stomen. Dit is niet alleen erg handig, maar ook tijdbesparend.
“Stomen is dan ook een gezonde kookmethode voor iedereen die streeft naar een evenwichtige, gezonde en voedzame maaltijd, zonder concessies te doen aan smaak en textuur.”
Maken van bewuste keuzes
Een gezonde levensstijl, begint met het maken van bewuste keuzes. Denk bijvoorbeeld aan volkoren granen, magere eiwitten en beperk de inname van toegevoegde suikers en zout. Door te experimenteren met verschillende kruiden en specerijen, voeg je extra smaak toe aan maaltijden zonder extra (overbodige) calorieën. Gezond koken is namelijk niet alleen kwestie van bepaalde voeding, maar ook van bewuste, doelgerichte keuzes die bijdragen aan een duurzaam en gezond leven.
Creatieve recepten
Een van de leukste aspecten van gezond koken, is de volledige vrijheid die je hebt om creatief bezig te zijn. Maak gebruik van verschillende kooktechnieken, ontdek nieuwe smaakcombinaties, durf vlees eens te vervangen voor een vegetarisch alternatief en experimenteer met kleurrijke groentes.
“Een van de leukste aspecten van gezond koken, is de volledige vrijheid die je hebt om creatief bezig te zijn.”
Inspiratie vind je in kookboeken, social media of keukenblogs. Het is belangrijk om vlees, vis en plantaardige eiwitbronnen (zoals bonen, tofu of linzen) te combineren, want variatie houdt gezond eten interessant en maakt het uitdagend om voedzame gerechten op tafel te zetten die ook nog eens weergaloos smaken.
Keukenapparatuur die aansluit op jouw levensstijl
Bij REDDY Keukens begrijpen we dat jouw keuken het hart van gezonde maaltijden is. Onze adviseurs staan dan ook voor je klaar om je te helpen bij de keuze voor de juiste apparatuur die aansluit op jouw (gezonde) behoeftes. Bezoek onze showroom bij jou in de buurt en ontdek een uitgebreid aanbod aan keukenoplossingen die niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook bijdragen aan een gezonde levensstijl.