01.11.2023

De duurzame keuken

Duurzaamheid in de keuken? Door slimme keuzes te maken in de keuken, verkleinen we de ecologische voetafdruk. Lees alle tips in onze keukeblog.

Artikel Delen

Eco-vriendelijke materialen en apparaten

Duurzaamheid neemt een steeds grotere rol in tijdens ons dagelijks leven. We worden ons steeds bewuster van de impact van onze keuzes op het milieu en onze omgeving en proberen op verschillende manieren onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Een plek waar we aanzienlijke veranderingen kunnen aanbrengen om duurzamer te leven, is dan ook de keuken. In deze blog bespreken we de opkomst van duurzaamheid in de keuken en laten we je zien hoe je, dankzij eco-vriendelijke materialen en energiezuinige apparatuur, onbewust een actieve bijdrage kunt leveren aan onze planeet.

Groeiende belangstelling

Duurzaamheid is niet langer slechts een modewoord: het is een modewoord geworden. Mensen worden zich steeds bewuster van toenemende milieuproblemen, zoals klimaatverandering, lucht- en watervervuiling, ontbossing en de uitputting van natuurlijke hulpbronnen.

Dit bewustzijn heeft geleid tot een grotere bereidheid om duurzame keuzes te maken -ook in de keuken. Mensen willen weten waar hun ingrediënten vandaan komen, hoe het is geproduceerd en welke impact het heeft op het milieu. Deze bewustwording heeft zich uitgebreid naar de keuken.
 

“Dit bewustzijn heeft geleid tot een grotere bereidheid om duurzame keuzes te maken -ook in de keuken.”

Eco-vriendelijke materialen

Een van de eerste stappen naar een duurzame keuken, is door eco-vriendelijke materialen te gebruiken.

  • Bamboe
    Een van de snelst groeiende planten ter wereld is bamboe. In slechts enkele jaren wordt deze plant volwassen, waardoor het zich perfect leent als keukenmateriaal. Het is een duurzaam alternatief voor hout in werkbladen, vloeren en keukenkasten. Bamboe is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook duurzaam en oersterk.
     
  • Gerecyclede materialen
    Steeds vaker kiezen mensen voor keukeninrichtingen en apparatuur dat is gemaakt van hergebruikte materialen. Denk bijvoorbeeld aan kastdeuren van gerecycled hout, of werkbladen van hergebruikte flessen. Door materialen opnieuw te gebruiken, vermindert het afval en helpt het behouden van (uitputbare) grondstoffen.
     
  • Lage uitstoot
    Uitstoot in een keuken? Zeker, want door te kiezen voor verf, lak en lijm met een lage emissie, kies je voor duurzaamheid. Deze afwerkmethodes stoten minder schadelijke dampen uit en dragen hierdoor bij aan een gezonder binnenklimaat.

“Maak daarnaast ook gebruik van manden, ladeverdelers en opbergbakjes om alles netjes te ordenen.”

Energiezuinige apparatuur

Naast het kiezen voor duurzame materialen, speelt ook de keuze voor energiezuinige keukenapparatuur een grote rol in een duurzame keuken.

  • Inductiekookplaat
    Koken op inductie is aanzienlijk energiezuiniger dan koken op gas of elektra. Ze verwarmen enkel de plan en niet de hele kookplaat, waardoor er minder warmte verloren gaat. Bovendien schakelen ze automatisch uit wanneer er geen pan op de plaat staat.
     
  • Koelkast en vriezer
    Moderne koelkasten en vriezers zijn ontworpen met de duurzame gedachte in het achterhoofd. Door te kiezen voor een energie-efficiënt model, draag je automatisch bij aan een beter milieu. Maar het heeft ook een positieve invloed op je portemonnee, want deze apparaten verbruiken veel minder stroom.
     
  • LED-verlichting
    Vervang traditionele gloeilampen door energiezuinige LED-verlichting. LED-lampen verbruiken veel minder energie en gaan bovendien ook nog eens veel langer mee, waardoor je ze minder vaak hoeft te vervangen.
     
  • Slimme apparatuur
    Slimme keukenapparatuur kan je helpen om energie te besparen. Zo kun je de oven in- of uitschakelen als je onderweg bent naar huis, bedien je de verlichting via je je telefoon en kun je jouw vaatwasser op afstand regelen.

Afval en compost

Eerlijk is eerlijk: de keuken is een bron van afval en voedselverspilling. Goed afvalbeheer is dan ook een belangrijk aspect in duurzaamheid. Door keukenafval, zoals groente- en fruitresten, koffieprut of eierschalen, te composteren hoef je minder weg te gooien én kun je je tuin ermee onderhouden. Maar je kunt restjes ook gebruiken voor andere maaltijden, zoals soep, zelfgemaakte pizza of een omelet.

“Goed afvalbeheer is dan ook een belangrijk aspect in duurzaamheid.”

En het klinkt als een open deur, maar door verstandig boodschappen te doen, verminder je ook afval. Koop alleen wat je die dag of week nodig hebt en plan maaltijden om je gekochte producten heen, zodat er niks bederft.

Duurzame voedselkeuzes

Duurzaamheid draait niet alleen om materialen en apparatuur, maar ook over het gebruik van de juiste producten. Zo zorgen lokaal- en seizoensgebonden ingrediënten ervoor dat er minder transport en opslag nodig is en bevatten biologische producten minder chemicaliën en pesticiden. Daarnaast is het minderen van vlees een aanrader, omdat vlees een enorme impact heeft op de ecologie.

Waterbesparing

Water is een kostbare en noodzakelijke bron, waardoor keukenfabrikanten zich steeds meer richten op waterbesparing. Enkele voorbeelden zijn:

  • Waterbesparende kranen, met een lage doorstroming van water;
     
  • Energiezuinige vaatwassers, die minder water nodig hebben voor een schone vaat;
     
  • Hergebruik van water, door bijvoorbeeld regenwater op te vangen en te gebruiken voor de tuin.
     

“Water is een kostbare en noodzakelijke bron, waardoor keukenfabrikanten zich steeds meer richten op waterbesparing.”

Conclusie

Duurzaamheid in de keuken is dus veel meer dan een trend. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid die we allemaal delen om onze planeet en onze omgeving te beschermen. Eco-vriendelijke materialen, energiezuinige apparatuur, goed afvalbeheer en duurzame ingrediënten helpen ons allemaal om de ecologische voetafdruk van de keuken te verminderen. 

Door bewust te kiezen voor duurzame opties en milieuvriendelijke gewoontes te omarmen, kunnen we enerzijds genieten van heerlijke gerechten uit een functionele keuken en anderzijds voor een goed milieu. Wil je weten hoe we hier bij REDDY mee omgaan? Ontdek onze duurzame keukens in de showroom of maak direct een afspraak om jouw duurzame keuken te ontwerpen.

GRATIS KEUKENGIDS

Nieuwe ideeën op doen vanaf de bank? Vraag dan ons gratis REDDY-keukentijdschrift aan en blader langs de mooiste keukens voor hele scherpe, nettoprijzen.
 

Raadgever aanvragen