02.05.2023

Zo kies je de juiste inbouwapparatuur

Hoe kies je de juiste inbouwapparatuur voor jouw keuken? Lees hoe je de beste keuze maakt voor een oven, koelkast, vriezer, magnetron, kookplaat of vaatwasser.

Artikel Delen

Stijlvol en praktisch

De keuken is het hart van iedere woning. De keuze voor bepaalde (inbouw)apparatuur kan dan ook een groot verschil maken in zowel de functionaliteit als de uitstraling van jouw keuken.

In deze blog kijken we naar de meest voorkomende inbouwapparaten en welke keuze(s) je allemaal hebt. Wat zijn de voordelen van bepaalde apparaten? En hoe zit het met het energieverbruik ervan? Lees snel verder, zodat jij de beste inbouwkeuze(s) maakt voor jouw keuken.

Wat is inbouwapparatuur?

Inbouwapparatuur is eigenlijk precies wat het woord al zegt: apparatuur die naadloos in de keuken wordt geïntegreerd, door ze in te bouwen in de keukenkasten of in het aanrechtblad. Dit zorgt voor een strakke en naadloze uitstraling, waarbij de keukenapparatuur volledig opgaat in het keukenontwerp. Voorbeelden hiervan zijn inbouwovens, inductiekookplaten, vriezers, koelkasten en afzuigkappen.

Veel mensen kiezen dan ook voor inbouwapparatuur, omdat het verschillende voordelen biedt. Zo is het stijlvol en esthetisch aantrekkelijk, werkt het ruimtebesparend, is het eenvoudig schoon te maken en bovendien is inbouwapparatuur vaak ook geluid reducerend.

Kookplaat

Kookplaten zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Wij leggen je de meest voorkomende varianten uit:

  • Gaskookplaat: met een gaskookplaat kook je op gas en heb je direct warmte. Toch wordt er steeds minder voor deze variant gekozen, omdat gas duur is in gebruik en het, zeker met kinderen, niet erg veilig is.
  • Keramische kookplaat: koken op een keramische plaat betekent dat je geen speciale pannen nodig hebt -je ‘gaspannen’ volstaan. Wel vereist keramisch koken enige oefening, omdat het langer duurt voordat de plaat warm is en het ook lang duurt voordat deze is afgekoelt. In aanschaf in de keramische kookplaat voordeliger dan een inductieplaat.
  • Inductiekookplaat: de inductiekookplaat is de meest gekozen kookplaat op dit moment. Het staat voor energiezuinig koken, de plaat geeft direct warmte af en reageert snel op gewenste temperatuuraanpassingen. Bovendien schakelt deze plaat zichzelf uit als er geen pannen meer ‘op het vuur’ staan.
  • Flex-inductiekookplaat: deze inductieplaat heeft als voordeel dat je overal je pannen kunt neerzetten. Je bent niet meer gebonden aan standaard kookzones, maar kunt overal op de plaat koken. Hierdoor kun je meer pannen kwijt en kun je meerdere ingrediënten tegelijkertijd bereiden.

Koelkast en vriezer

Naast de inductieplaat, zijn de koelkast en vriezer de meest gebruikte apparaten in huis. Wanneer je op zoek gaat naar een inbouwkoelkast en/of vriezer, dan krijg je te maken met de inhoud in liters, de indeling en de energieklasse van het apparaat. Bedenk van tevoren welk formaat koelkast of vriezer je nodig denkt te hebben en hoeveel je erin wilt koelen.

“Bedenk van tevoren welk formaat koelkast of vriezer je nodig denkt te hebben en hoeveel je erin wilt koelen.”

Een moderne koelkast kost ongeveer 35 euro per jaar aan stroom. Oudere modellen verbruiken voor ongeveer 120 euro aan stroom, dus een nieuwe, energiezuinige koelkast verdient zichzelf dus terug. Voor vriezers geldt hetzelfde: waar onzuinige modellen ongeveer 170 euro per jaar kosten (energieklasse F), kosten zuinige varianten (klasse C of hoger) ongeveer 120 euro per jaar.

Oven, magnetron en combi-oven

Bij het kiezen voor een oven, heb je drie keuzes: een oven, een magnetron of een combi-oven/-magnetron.

  • Oven: een oven is over het algemeen groter dan een combi-variant of een magnetron, waardoor deze ruimte biedt voor meerdere bakblikken en roosters. Let bij de aankoop van een oven altijd op de energieklasse, de maximale temperatuur en de opwarmtijd.
  • Magnetron: weinig mensen kiezen nog maar voor een magnetron. Dit heeft ermee te maken dat combi-ovens de mogelijkheid bieden twee ovens tegelijk te gebruiken en je dus meer vrijheid geven in het koken. Wanneer je toch een losse magnetron wilt, let dan op de energieklasse en de wattages.
  • Combi-oven/-magnetron: een combi-oven/-magnetron is te vergelijken met een normale oven, qua functies alleen is deze ook uitgerust met magnetronfunctie. Ideaal om eten te ontdooien of snel op te warmen. Veel mensen kiezen dan ook voor een combinatie tussen een normale oven en een combi-oven/-magnetron in hun nieuwe keuken.
  • Stoomoven: een stoomoven bereidt op gezonde en energiezuinige wijze je gerechten, zonder vitamine- en mineralenverlies. Bij de aanschaf van een stoomoven is het belangrijk om te letten op de capaciteit van de oven, de functies en instellingen en grootte van het waterreservoir.

Vaatwasser

Nog een (inbouw)apparaat wat niet mag ontbreken in je keuken: de vaatwasser. Logischerwijs gaat het er bij een nieuwe vaatwasser om, hoe goed deze de vieze vaat reinigt. Daarnaast spelen ook de energieklasse en het geluid een grote rol bij de aanschaf van een vaatwasser. Kijk verder ook naar de grootte, het aantal couverts en de indeling, zodat je weet dat je voldoende ruimte hebt om al je vuile vaat kwijt te kunnen (en vervolgens er weer schoon en droog uit kunt halen).

“NOG EEN (INBOUW)APPARAAT WAT NIET MAG ONTBREKEN IN JE KEUKEN: DE VAATWASSER.”

Afzuiging

Niets is zo vervelend als nare etensluchtjes in huis nadat je heerlijk hebt gekookt. De juiste afzuiging is dan ook belangrijk in jouw keuken. Je kunt hier kiezen uit:

  • Inbouwafzuigkap: dit type afzuiging wordt geplaatst in een bovenkast, zodat-ie wegvalt in het keukenontwerp. Dit is eigenlijk de traditionele manier van afzuiging.
  • Plafondafzuigkap: steeds vaker zien we afzuigsystemen in plafonds verwerkt, met name bij kookeilanden. De kooklucht wordt weggezogen en via het plafond naar buiten geleidt.
  • Geïntegreerde afzuiging: bij moderne inductiekookplaten zit het afzuigsysteem verwerkt in de kookplaat. De lucht wordt naar beneden gezogen, gezuiverd via een speciaal filter en via de onderkant van de keuken weer zachtjes de kamer ingeblazen. Hierdoor heb je geen aparte kap boven je kookplaat nodig.

Kokend waterkraan

De kokend waterkraan: in vrijwel iedere (nieuwe) keuken aanwezig. Hierbij kun je kiezen voor een kraan die zowel water van 100 graden Celsius afgeeft, als koud water. Er bestaan echter ook varianten die bruiswater kunnen afgeven, de zogenaamde 3-in-1-modellen.

Het nadeel van een kokend waterkraan is het energieverbruik: je verbruikt met dit apparaat ongeveer 20 tot 30 euro per jaar meer aan elektra ten opzichte van een normale waterkoker.

Nieuwste apparatuur zelf ervaren

Wil je de nieuwste keukenapparatuur zelf voelen en ervaren? Kom dan langs in een van onze REDDY-showrooms. Wij nemen je mee in de wereld van inbouwapparatuur en laten je zien welke mogelijkheden er allemaal zijn. Wil je een uitgebreid, persoonlijk gesprek én met een keukenontwerp inclusief apparatuur de deur uitlopen? Maak dan van tevoren een afspraak, zodat we alle tijd voor je vrij maken.

GRATIS KEUKENGIDS

Nieuwe ideeën op doen vanaf de bank? Vraag dan ons gratis REDDY-keukentijdschrift aan en blader langs de mooiste keukens voor hele scherpe, nettoprijzen.
 

Raadgever aanvragen