30.03.2023

Zwarte keukens blijven ongeëvenaard

Matzwart? Donkerantraciet? Industrieel of landelijk? Bij REDDY laten we je zien hoe stoer, stijlvol en trendy een zwarte keuken is.

Artikel Delen

Een ongeëvenaarde keukenstijl

Vroeger koos men vaak voor de ‘veilige weg’, ofwel een witte keuken. Tegenwoordig wordt er juist steeds meer voor een stoere, stijlvolle keuken gekozen in allerlei kleuren, waarbij een zwarte keuken vaak de hoofdrolspeler is. En dat is niet voor niets, want zwart laat zich fantastisch combineren met verschillende keukenstijlen én maakt ook nog eens een echte eyecatcher van uw keuken.

Beeld je maar eens in: een robuust houten werkblad, matzwarte keukenkasten en verse kruiden en planten voor de felgroene tint. En dan maakt je voorkeursstijl eigenlijk niet uit, want zwart leent zich perfect voor zowel moderne keukens alsook industriële keukens, designkeukens, maar ook in landelijke keukens. Een gedurfde keuze? Ja, maar wij laten je graag zien je hiermee een echte eyecatcher maakt van je keuken.

Waarom zwart?

Ga je voor een zwarte keuze, dan zal de eerste vraag van bekenden vaak zijn: “Waarom zwart?”. Het is natuurlijk wel een statement, een zwarte keuken. Maar er zijn genoeg redenen om er toch voor te kiezen. Zo laat een zwarte achtergrond objecten en elementen in je keuken extra goed opvallen en springen andere kleuren er ineens uit. Daarnaast creëert zwart ook een ruimtelijke sfeer én het heeft een luxueuze uitstraling.

“EEN ROBUUST HOUTEN WERKBLAD, MATZWARTE KEUKENKASTEN EN VERSE KRUIDEN EN PLANTEN VOOR DE FELGROENE TINT.”

Hoogglans of mat?

Toch is zwart niet zomaar zwart. Zo staat hoogglans zwart voor stijl en luxe, terwijl matzwart de keuken juist een rustieke uitstraling geeft. Helemaal wanneer je gaat voor een combinatie met een landelijke interieurstijl. Toch is het vaak lastig om een keuze tussen glans of mat te maken. Het belangrijkste houvast hierin is je eigen, persoonlijke smaak. Laat je daarom inspireren door magazines, zoek naar online voorbeelden van mensen thuis of bezoek verschillende keukenshowrooms. Alleen op die manier kun je de juiste kleur zwart bepalen die past bij jouw unieke stijl.

Landelijk, industrieel of modern?

Zoals gezegd lenen zwarte keukens zich er perfect voor om verschillende stijlen te creëren. Zo hoeft een zwarte keuken niet per definitie een luxueuze designkeuken te zijn, maar kan het ook een industriële, landelijke of moderne keuken zijn. En durf voor verschillende vormen en materialen te gaan, zoals bijvoorbeeld een zwarte, betonnen vloer of juist matzwarte tegels op de achterwand.

TIP: houd er rekening mee dat een zwarte keuken het beste past in een ruimte met genoeg lichtinval.

Het is tijdloos

Wij durven te stellen dat zwart het nieuwe tijdloze wit is. Sterker nog, het is misschien zelfs nog wel tijdlozer dan wit. Zwart is namelijk een neutrale kleur en past in ieder interieur, waardoor het minder tijd- en smaakgebonden is. Bovendien is een zwarte keuken een gedurfde keuze en past het volledig in de tijdsgeest van vandaag én van morgen.

”BOVENDIEN IS EEN ZWARTE KEUKEN EEN GEDURFDE KEUZE EN PAST HET VOLLEDIG IN DE TIJDSGEEST VAN VANDAAG ÉN VAN MORGEN.”

Materiaalkeuze voor een zwarte keuken

Zoals je leest, past een zwarte keuken bij iedere inrichting, waardoor uje de volledige vrijheid hebt om materialen uit te kiezen die erbij passen. Smelt je weg bij een industriële stijl? Dan passen (onbewerkt) hout, staal, leer en warme kleuren daarbij. En om het makkelijker te maken: dat mag zowel met een lichte als donkere tint zijn. Je begrijpt het: zwart laat zich met iedere interieurstijl en bijpassende materialen combineren. Geweldig toch?

Zwarte keukenapparatuur

Bij een zwarte keuken hoort natuurlijk ook zwarte keukenapparatuur. En fabrikanten laten zich dan ook niet onberoerd, getuigen de hoeveelheid zwartgekleurde inbouwapparatuur. Wat denk je bijvoorbeeld van een matzwarte kokend waterkraan? Of een zwarte spoelbak in combinatie met andere zwarte elementen? Maar ook koffiezetapparaten, vaatwassers, ovens en afzuigkappen zijn in verschillende soorten zwart verkrijgbaar.

Schoonmaken

Is er dan geen enkel nadeel aan zwart? Jawel, want eerlijk is eerlijk: vinger- of vetvlekken zijn beter zichtbaar op zwart dan op lichtere kleuren. Maar dat betekent niet dat je urenlang aan het poetsen bent. Omdat vlekken op zwart eerder zichtbaar zijn, zul je eerder geneigd zijn er even een doekje overheen te halen. In verhouding is een zwarte keuken dus eigenlijk schoner dan menig andere keuken.

Ervaar de zwarte keukenstijl zelf

Niets is leuker dan een zwarte keuken zelf te ervaren. Daarom nodigen we je graag uit in een van onze REDDY-showrooms. We laten je graag zien hoe je jouw (nieuwe) keuken volgens de nieuwste trends en ontwikkelingen ontwerp en hoe zwart hierin een belangrijke rol kan spelen. Wil je een uitgebreid, persoonlijk gesprek én met een keukenontwerp de deur uitlopen? Maak dan van tevoren een afspraak, zodat we alle tijd voor je vrij maken.

GRATIS KEUKENGIDS

Nieuwe ideeën op doen vanaf de bank? Vraag dan ons gratis REDDY-keukentijdschrift aan en blader langs de mooiste keukens voor hele scherpe, nettoprijzen.
 

Raadgever aanvragen