Altijd het juiste licht
Onbewust brengen we dagelijks veel tijd door in de keuken. We maken er ons ontbijt, zetten er koffie en thee, bereiden er de heerlijke gerechten, borrelen er met vrienden en familie en nemen er ’s-avonds de dag door.
Juiste keukenverlichting is dan ook onmisbaar voor iedere keuken. Het mag niet alleen functioneel zijn, maar het moet ook een fijne sfeer brengen. Maar welke verlichting bestaat er eigenlijk allemaal? Wat is de beste plek om de verlichting te plaatsen? En waar moet je allemaal rekening mee houden?
Verschillende soorten verlichting
Werkverlichting is erop gericht voldoende licht te geven op het werkblad en de kookplaat. Het zorgt ervoor dat je altijd voldoende licht hebt tijdens het bereiden van een maaltijd. Dit licht, bijvoorbeeld hanglampen of spotjes, wordt recht boven het aanrecht geplaatst, zodat je nooit in je eigen schaduw staat.
Tot slot is er de sfeerverlichting. De naam zegt het al, deze verlichting zorgt voor sfeer in de keuken. Iets dat perfect tot zijn recht komt in een woon- of leefkeuken. Sfeerverlichting is te creëren door kleine lampjes met zachte verlichting te gebruiken en ze te richten op specifieke plekken in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan een lampje die is gericht op de bar, op de eettafel waar je heerlijk borrelt of op schilderijen in de keuken.
Keukenverlichting bestaat uit drie soorten verlichting:
- Basisverlichting
- Werkverlichting
- Sfeerverlichting
De basisverlichting is de verlichting die de hele keuken beslaat, zoals een hanglamp, plafonnière of verschillende spotjes. Vaak wordt hier voor warm, wit licht gekozen welke dimbaar is. Zo kun je zelf kiezen hoe fel de verlichting moet zijn als je wel of niet in de keuken bent.
Maak een lichtplan
Het bepalen van de juiste verlichting begint met het maken van een lichtplan. Bepaal voor jezelf waar licht belangrijk is en welk type verlichting het moet zijn. Staat er bijvoorbeeld een eettafel in de keuken, dan wil je er zowel kunnen werken als eten en is dimbaar licht erg prettig. Gaat het om licht boven het werkblad, dan is helder licht weer noodzakelijk zodat je je niet in de vingers snijdt. Tip: vergeet bij het uittekenen van het lichtplan ook niet om de aanwezige stopcontacten erin op te nemen. Zo zie je direct waar je extra stopcontacten kunt (laten) plaatsen.
TIP VAN REDDY:
Ready met REDDY: Zorg bij het maken van een lichtplan ook altijd voor een gedetailleerde tekening van uw keuken. Dat maakt het veel eenvoudiger om de verlichting in te tekenen.
Slimme verlichting
Het juiste licht zorgt niet alleen voor een prettige werkomgeving, maar het brengt ook sfeer in je keuken. Dimbare lampen hebben dan ook het voordeel dat ze aan de ene kant zorgen voor basisverlichting en aan de andere kant als werk- of sfeerlicht kunnen dienen.
“HET JUISTE LICHT ZORGT NIET ALLEEN VOOR EEN PRETTIGE WERKOMGEVING, MAAR HET BRENGT OOK SFEER IN JE KEUKEN.”
Veelvoorkomend is tegenwoordig de slimme verlichting. Een dimmer is dan niet nodig, omdat deze lampen (via een bridge) worden aangesloten op je wifi-netwerk en je ze vervolgens eenvoudig bedient en dimt met je telefoon of tablet. Extra leuk: je kunt bij deze verlichting vaak ook de kleuren en helderheid instellen. Bovendien kun je de lampen altijd en overal bedienen. Handig voor als je de deur uit bent, maar niet zeker weet of je de lampen hebt uitgezet.
Laat er een ander licht over schijnen
Wil je professioneel advies bij de keuze voor de juiste keukenverlichting? Of wil je extra inspiratie bij het maken van een lichtplan voor je nieuwe keuken? Bij REDDY hebben we de mooiste verlichting voor iedere keuken. Laat je inspireren in een van onze showrooms of maak een afspraak voor persoonlijk advies. Tot snel!