23.05.2023

Het ideale werkblad in de keuken

Welk aanrechtblad past bij jou? Een granieten werkblad, marmer, kunststof, composiet of hout. Alle type keukenwerkbladen vragen om eigen onderhoud.

Artikel Delen

Welk werkblad past bij jou?

Werkbladen zijn een essentieel onderdeel van iedere keuken. Dit is de plek waar je je gerechten bereidt, werkt met de heerlijke ingrediënten, drinken inschenkt en waar de dagelijkse gesprekken samenkomen. Maar het is ook de plek waar de afwas wordt gedaan en waar de boodschappen regelmatig op worden neergezet.

Er zijn verschillende soorten werkbladen beschikbaar. Denk aan een granieten werkblad of een blad van marmer. Maar ook hout, roestvrijstaal (rvs) en composiet worden veel gebruikt. Elke type werkblad heeft zijn eigen voor- en nadelen en de keuze voor een bepaald type blad hangt af van je persoonlijke voorkeuren en keukenbehoeften. Lees daarom snel verder om erachter te komen welke werkbladen er zijn, wat voor onderhoud ze vragen en voor welke toepassingen ze allemaal geschikt zijn.

Graniet en marmer

Een granieten werkblad is erg duurzaam en heeft een luxueuze uitstraling. Ze zijn erg goed bestand tegen krassen en hitte, maar kunnen wel vlekken krijgen als ze niet goed worden onderhouden.

“Een granieten werkblad is erg duurzaam en heeft een luxueuze uitstraling.”

Marmer is eveneens een natuurlijk materiaal en geeft je keuken een elegante look. Helaas kenmerkt marmer zich wel door regelmatig onderhoud (meer dan graniet) en is het materiaal gevoelig voor krassen en vlekken.

Hout en rvs

Houten werkbladen zijn razend populair vanwege hun warme, natuurlijke uitstraling en omdat ze krassen en snijsporen verbloemen door de bestaande structuur. Houten werkbladen moeten regelmatig worden onderhouden met olie of wax om ze in topconditie te houden.

Roestvrijstalen werkbladen zijn erg duurzaam en hygiënisch, maar tegelijkertijd ook gevoelig voor krassen en (vette) vingerafdrukken.

Composiet

Composieten werkbladen worden gemaakt van een mengsel van hars en natuursteen. Dit type werkblad biedt de duurzaamheid van graniet en marmer en heeft een consistent uiterlijk. Ze zijn bestand tegen vlekken, krassen en hitte en vragen relatief weinig onderhoud (behalve natuurlijk regelmatig schoonmaken met een vochtige doek).

Iedere keuken is anders

Naast het materiaal is het belangrijk om te weten hoeveel werkbladruimte je nodig hebt en welke indeling het beste past bij jouw kookstijl. Als je bijvoorbeeld regelmatig grote maaltijden bereidt, heb je meer ruimte nodig dan iemand die kleine gerechten maakt. Bedenk daarnaast of je een dubbele spoelbak en extra apparatuur (zoals een extra grote kookplaat of ingebouwde grill) in de keuken wilt plaatsen, want dit heeft invloed op het type werkbladmateriaal dat je nodig hebt.

Een ander belangrijk aspect om te overwegen, is de hoogt van je werkblad -er is immers niets vervelender dan te werken op oncomfortabele hoogte. Stem de hoogte van je werkblad dan ook af op je eigen lichaamslengte en kookstijl, waarmee je rug- en nekpijn voorkomt.

“Stem de hoogte van je werkblad dan ook af op je eigen lichaamslengte en kookstijl, waarmee je rug- en nekpijn voorkomt.”

Tot slot is het belangrijk om het onderhoud van jouw (gewenste) werkblad te overwegen. Elk type materiaal vraagt namelijk om een andere vorm van onderhoud. Gebruik altijd de juiste technieken en producten om je werkblad in topstaat te houden en te beschermen tegen schade. Zo heb je jarenlang plezier van jouw werkblad.

Tips voor het kiezen van het juiste aanrechtblad

Het kiezen van het juiste aanrechtblad is dus een uitdagende taak. Hieronder staan enkele factoren die de keuze voor het ideale werkblad bepalen:

 • Duurzaamheid: Overweeg hoe duurzaam het materiaal is en hoe kras-, stoot- en hittebestendig het materiaal is.
   
 • Onderhoud: Ieder materiaal vraagt om een eigen manier van onderhoud. Bedenk voor jezelf hoeveel tijd je wilt besteden aan het onderhouden van het aanrechtblad.
   
 • Stijl: Een aanrechtblad bepaalt voor een groot deel de uitstraling van je keuken. Kies daarom een blad dat qua materiaal en kleur past bij jouw keuken.
   
 • Functionaliteit: Overweeg of je een blad wilt dat kras- en hittebestendig is, of dat je liever gaat voor een blad dat makkelijk te onderhouden is.
   
 • Gewoontes: Ben je iemand die vaak en veel kookt? Dan heb je veel werkruimte nodig. Ben je gevoelig voor vlekken? Kies dan een werkblad dat zich makkelijk laat onderhouden.
   
 • Budget: Ieder materiaal heeft een eigen prijskaartje. Zo zijn natuurstenen bladen in de regel prijziger dan een kunststoffen blad.

Bekijk alle werkbladen

Werkbladen zijn dus een onmisbaar onderdeel van iedere keuken en de keuze voor een bepaald materiaal, indeling of hoogte heeft grote impact op je kookervaring. Het is dan ook belangrijk om te overwegen wat het beste past bij jouw behoeften en persoonlijke voorkeuren.

Om je te helpen met het maken van deze keuze, kun je in de REDDY-showroom alle soorten werkbladen zelf ervaren. Hier zie je welke mogelijkheden er zijn, welke materialen we gebruiken en helpen we je om het ideale aanrechtblad te kiezen voor jouw situatie. Wil je meteen jouw droomkeuken laten ontwerpen? Maak dan van tevoren een afspraak, zodat we alle tijd voor je hebben.

GRATIS KEUKENGIDS

Nieuwe ideeën op doen vanaf de bank? Vraag dan ons gratis REDDY-keukentijdschrift aan en blader langs de mooiste keukens voor hele scherpe, nettoprijzen.
 

Raadgever aanvragen