02.04.2024

Energie besparen in de keuken

Keukens staan vol apparaten die veel energie verbruiken. Wij geven tips hoe je energie kunt besparen in de keuken. Goed voor je portemonnee én het milieu.

Artikel Delen

Goed voor je omgeving én portemonnee

Omdat we onze keuken steeds meer en intensief gebruiken, wordt deze vaak voorzien van allerlei (elektronische) keukenapparatuur. Logischerwijs verbruiken we dan ook veel meer energie dan in voorgaande jaren. Denk bijvoorbeeld aan je gas- of inductiekookplaat, je koelkast, de kraan, de vaatwasser en de elektrische – of heteluchtoven.

Misschien merk je het niet meteen, maar stiekem betalen we maandelijks toch best veel voor ons energieverbruik. Gelukkig worden keukenfabrikanten zich hier ook steeds meer van bewust en worden energiezuinige apparaten en weldoordachte investeringen vaker de norm. Om je te helpen jouw maandelijkse kosten te drukken, lees je in deze blog hoe je energie kunt besparen in de keuken en welke apparatuur de grootste verbruikers zijn.

Koken op inductie

Een van de grootste kostenposten in huis is het gasverbruik, zeker wanneer er -naast verwarmen- ook gekookt wordt op gas. Bij koken op gas gaat er veel warmte verloren die zich vervolgens verspreidt door de keuken. Hierdoor moet koelapparatuur, zoals de koelkast , veel harder werken om op temperatuur blijven. En dat kost weer extra energie…

Een energiezuinig alternatief is de gaskookplaat te vervangen door een inductieplaat. Een inductieplaat is binnen mum van tijd op de juiste temperatuur en zorgt ervoor dat de afgegeven hitte direct in de pan trekt, waardoor er veel minder warmteverlies plaatsvindt. Bovendien is het kindvriendelijk en schakelt de plaat zich vanzelf uit als er geen warmtebron meer aanwezig is. Nog een bijkomend voordeel: de inductieplaat blijft nog eventjes warm blijft wanneer je hem hebt uitgezet. Hierdoor houd je je eten warm zonder energie te verbruiken.

Apparatuur onderhouden

We geven toe: schoonmaken  is niet onze favoriete bezigheid. Maar als je je bedenkt dat goed onderhoud van je apparatuur de energiekosten reduceert, wordt het ineens minder vervelend. Niet goed werkende keukenapparatuur of vuil wat binnendringt, kan tot 15% hogere energiekosten leiden. Zonde toch? Maak dus regelmatig de deurrubbers schoon (of vervang ze meteen bij een scheurtje), reinig het condens filter van je koelkast en zet apparaten die je niet gebruikt uit of in eco-modus.

"Niet goed werkende keukenapparatuur of vuil wat binnendringt, kan tot 15% hogere energiekosten leiden."

Bespaar water

Een derde manier om geld te besparen in de keuken, is enerzijds door een waterbesparende kraan te installeren en anderzijds door de vaatwasser minder vaak te laten draaien. Wacht met het aanzetten tot-ie ook echt helemaal vol zit. En vergeet het handmatig voorspoelen van vieze borden, maar gebruik een stukje keukenrol. Daarnaast zijn veel vaatwassers tegenwoordig uitgerust met een eco-optie waarmee je energie bespaart. Het wasprogramma duurt dan wel wat langer, maar er wordt aanzienlijk minder water en stroom verbruikt.

Tip van REDDY:

Heb je zonnepanelen op het dak? Draai dan de vaatwasser overdag, zodat je de opgewekte stroom meteen gebruikt en dus geen extra kosten maakt.

Duurzame apparatuur

Goedkope keukenproducten blijken vaak enorme energieslurpers, waardoor het gebruik ervan relatief veel geld kost. Probeer daarom altijd voor energiezuinige producten te kiezen. In aanschaf zijn ze vaak iets duurder, maar dankzij hun efficiëntie en de doorgaans langere levensduur, verdient u deze kosten dubbel en dwars terug.

Tip van REDDY:

De grootste energieverbruiker in de keuken is de koelkast. Deze staat dag en nacht aan, waardoor het loont een energiezuinig model aan te schaffen die je helpt je energierekening te verlagen.

Check de energielabels

Alle keukenapparatuur is voorzien van een energielabel. De schaal loopt vaak van A+++ (hoogste energiezuinige klasse) tot D, de minst zuinige. Het is dus raadzaam om de energielabels vooraf te checken, zeker bij apparaten die je veel gaat gebruiken, zoals een vaatwasser, waterkoker of koelkast. Dit scheelt aanzienlijk in het energieverbruik en dus in je portemonnee.

Juiste verlichting

Goede verlichting is onmisbaar in de keuken. Zo is er tijdens het koken helder licht nodig, terwijl boven de eettafel sfeervolle, warme verlichting de maaltijd compleet maakt. Omdat de verlichting in de keuken heel wat uurtjes per dag brandt, loont het om oude en inefficiënte lampen te vervangen door LED- of CFL-lampen. Bovendien gaan deze vaak vele jaren mee, waardoor je ze niet hoeft te vervangen.

Extra bezuinigingstips

Maar er zijn natuurlijk meer mogelijkheden om energie en kosten te besparen in je keuken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De aanschaf van een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer voor je keukenkraan;
  • Het zo min mogelijk openen van de oven, waarmee je voorkomt dat deze steeds opnieuw moet opwarmen;
  • De afzuigkap uit te zetten na het koken;
  • Het vullen van de waterkoker met alleen de benodigde hoeveelheid water i.p.v. deze helemaal te vullen. Of door te kiezen voor een kokend waterkraan.

GRATIS KEUKENGIDS

Nieuwe ideeën op doen vanaf de bank? Vraag dan ons gratis REDDY-keukentijdschrift aan en blader langs de mooiste keukens voor hele scherpe, nettoprijzen.
 

Raadgever aanvragen