26.06.2023

Van ontwerp tot inrichting

Het ideale stappenplan voor het kopen van een nieuwe keuken. Bereid jezelf voor en ontwerp en realiseer de keuken van je dromen.

Artikel Delen

Stappenplan voor nieuwe keukenbezitters

Het kopen van een nieuwe keuken is erg leuk en opwindend, maar tegelijkertijd kan het overweldigend aanvoelen door alle verschillende stappen die genomen moeten worden. Zo moet je nadenken over de keukenstijl, de indeling en inrichting ervan, welke materialen gebruikt moeten worden, wat voor keukenapparatuur je geïnstalleerd wilt krijgen en natuurlijk welk budget je hebt voor een nieuwe keuken.

In deze blog nemen we je mee in dit proces en laten we je stap voor stap zien hoe je jouw keuken op een rustige manier samenstelt en die helemaal voldoet aan jouw wensen en eisen. Zo weet je wat je allemaal te wachten staat en hoe je dit proces vereenvoudigd voor jezelf. Lees je mee?

Ontwerp en indelin

Een goed doordacht ontwerp en de juiste indeling zijn cruciaal voor een functionele, praktische en mooie keuken. Denk na over de gewenste werk- en opbergruimte en hoe de looprichtingen zijn in jouw nieuwe keuken. Overweeg bijvoorbeeld een werkdriehoek tussen de gootsteen, kookplaat en koelkast, zodat je altijd op een logische manier te werk gaat. Maak bovendien gebruik van ergonomische principes om een efficiënte keukenindeling te creëren.

Keukenapparatuur

Welke keukenapparatuur past bij jouw situatie, hangt af van je kookstijl en kookbehoeften. Ben je iemand die vaak kiest voor de gemakkelijke weg? Dan is een stoomoven of uitgebreide inductieplaat niets voor jou. Houd je daarnaast erg van koken en wil je van alle gemakken voorzien zijn? Dan zijn een kokend waterkraan, stoomoven, geavanceerde vaatwasser en koelkast wel aan jou besteedt. Welk type ‘chef de cuisine’ je ook bent, zorg er wel voor dat je kiest voor duurzame en energiezuinige apparatuur: deze zijn vaak iets duurder in aanschaf, maar je hebt er veel langer plezier van. En dat geldt uiteindelijk ook voor je portemonnee…

“Welk type ‘chef de cuisine’ je ook bent, zorg er wel voor dat je kiest voor duurzame en energiezuinige apparatuur: deze zijn vaak iets duurder in aanschaf, maar je hebt er veel langer plezier van.”

Werkbladen

Het kiezen van het juiste werkblad is een belangrijke beslissing, omdat deze niet alleen functioneel moet zijn, maar ook de uitstraling van de keuken bepaalt. Materialen als graniet en kwarts zijn erg duurzaam en bestand tegen krassen, vlekken en hitte, alleen vaak ook wat duurder in aanschaf.

Hoe je budget ook is, probeer altijd na te denken over zaken als duurzaamheid, onderhoud, esthetiek en functionaliteit. Want dan maak je een keuze waar je veel langer plezier van hebt. Kom je er niet uit? Laat je dan adviseren door onze adviseurs, want zij kunnen je alle voor- en nadelen van bepaalde werkbladen uitleggen.

Verlichting

Verlichting is een van de belangrijkste elementen in een keuken. Combineer algemene, functionele verlichting (ook wel ‘taakverlichting’ genoemd) boven het aanrecht, kookeiland of kookplaat met sfeerverlichting wat zorgt voor de gezellige ambiance tijdens het eten. Zo kun je niet alleen veilig snijden en koken, maar geniet je ook tijdens het eten van de sfeer in de keuken.

“Zo kun je niet alleen veilig snijden en koken, maar geniet je ook tijdens het eten van de sfeer in de keuken.”

Materialen en kleuren

Maak voor jezelf een kleurenschema met twee basiskleuren en een opvallende kleur: zo creëer je een rustige basis van waaruit je kunt werken met materialen en producten. Neutrale kleuren (zoals wit, beige of grijs) zorgen voor een tijdloze, rustige uitstraling, terwijl je met levendige kleuren een statement kunt maken. Combineer daarnaast verschillende materialen, zoals hout, glas, leer of staal, om textuur toe te voegen. Dit kun je doen door keukengerei of decoratie in deze materiaalvorm neer te zetten.

Functionele indeling

Dit is misschien wel het minst leuke onderdeel tijdens het kopen van een nieuwe keuken, maar het is wel superbelangrijk. Door je keuken op een logische en functionele manier te organiseren , ontwikkel je loop- en kookruimte, blijft je keuken opgeruimd en creëer je een oase van rust in de keuken.

Gebruik bijvoorbeeld ladeverdelers en opbergbakken om de ruimte te organiseren, uittrekbare pannencarrousels om de hoeken optimaal te benutten en orden je ‘kookgereedschap’ op zo’n manier dat je het altijd binnen handbereik hebt.

“Door je keuken op een logische en functionele manier te organiseren, ontwikkel je loop- en kookruimte, blijft je keuken opgeruimd en creëer je een oase van rust in de keuken.”

Advies op maat

Advies op maat is enorm belangrijk tijdens het kiezen van een nieuwe keuken. Het is dan ook belangrijk om keukens te ervaren, werkbladen te voelen en materialen uitgebreid te bekijken. Bij REDDY snappen we dat en daarom maken we alle tijd voor je vrij om jouw droomkeuken samen te stellen en te realiseren.

Maak een afspraak bij een showroom bij jou in de buurt en laat je verrassen door de eindeloze mogelijkheden.

GRATIS KEUKENGIDS

Nieuwe ideeën op doen vanaf de bank? Vraag dan ons gratis REDDY-keukentijdschrift aan en blader langs de mooiste keukens voor hele scherpe, nettoprijzen.
 

Raadgever aanvragen